Lage opkomst verwacht bij referendum over associatieverdrag

Het is de verwachting dat er vandaag een lage opkomst zal zijn voor het raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Om 11 uur was er in de gemeente Súdwest-Fryslân een opkomstpercentage van 7,3%.

Tegenstanders zeggen dat Oekraïne een instabiel land is en wijzen op de economische en politieke problemen die Oekraïne heeft. Ook zou het verdrag kunnen leiden tot een minder goede  relatie tussen de EU en Rusland. Zij roepen dus op voor een nee-stem. Voorstanders laten weten dat een ja stem vooral economische voordelen zal opleveren voor Nederland en de EU. Omdat export- en importtarieven worden afgebouwd zal het volgens hen eenvoudiger worden  om te handelen. En zij hopen vooral dat u ja gaat stemmen.

Een van de eerste referendums die werd gehouden was op 17 december 1952. In Bolsward en Delft mocht de bevolking destijds aangeven of ze voorstander waren van een verenigd Europa, onder een Europese overheid, met een democratische vertegenwoordiging, omschreven in een Europese grondwet.

Voor deze twee plaatsen was gekozen, omdat de stemresultaten daar het meest overeen kwamen met de landelijke resultaten van de dat jaar gehouden parlementsverkiezingen.

In Bolsward was toen de opkomst 88% en stemde 97% voor een verenigd Europa. Die 88% gaat in ieder geval dit keer niet gehaald worden.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *