De bijna laatste schooldag van Meester Ko

Na bijna 40 jaar in het onderwijs werkzaam te zijn geweest  ‘hangt meester Ko de krijtjes aan de wilgen’.  Ruim 37 jaar stond hij aan de Sint Maartenschool (voorheen de St. Antonius en Maria school) voor het schoolbord.

Vanmorgen werd Van der Zee van huis gehaald met een duofiets van verpleeghuis Bloemkamp en werd  hij ontvangen bij school met alle kinderen en ouders en leerkrachten. Daarna ging hij  hij met zijn groep naar het zwembad in Witmarsum en heeft en sportieve feestdag met de groep.

Vandaag vierden de leerlingen en collega’s dus de laatste schooldag van Co van der Zee. Zijn laatste werkdag is weliswaar volgende week woensdag maar vandaag kwam organisatorisch het beste uit.

De eerste twee en een half jaar stond Van der Zee in Sint Nicolaasga voor de klas en kwam toen als 25 jarige naar Bolsward toe. In al die jaren veranderde er veel in de wijze van les geven. Zo is er tegenwoordig veel aandacht voor de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind, vroeger was het puur les geven.”Je was als het ware de kapitein die de beslissingen nam, nu staat de deur open en is er veel meer samenwerking met je collega’s”, aldus Van der Zee.

Ook het digitale schoolbord in plaats van het ouderwetse krijtje was een positieve verandering. Van der Zee moest er wel moeite voor doen om de werking goed onder de knie te krijgen, maar samen met jongere collega’s en soms ook de kinderen en uiteraard de cursus kreeg hij het snel onder de knie. Van der Zee:”De mogelijkheden die dit bord geven zijn eindeloos en het is jammer dat het er niet veel eerder is gekomen”.Hij is er zo enthousiast over dat sommige kinderen hem een digibord als afscheidscadeau willen geven.

In al die jaren heeft hij het onderwijs een wereldbaan gevonden, hij zag het als zijn levenswerk om alles uit een kind te halen wat er in zat op welk niveau het dan ook zat.

Na zijn werk is Van der Zee iedere avond in Bloemkamp waar zijn moeder woont, zij is blind en dementerend. Van der Zee helpt haar met het eten en drinken, zingt met haar en helpt haar naar bed. In die drie jaar hielp hij ook de medebewoners. Nu hij uit het onderwijs stapt gaat hij verder als vrijwilliger op afdeling Jasmijn in Bloemkamp. Hij zal op de afdeling, naast de zorg aan zijn moeder, meehelpen bij de activiteitenbegeleiding en de voedingsassistente op de afdeling. 

Foto: Gert-Jan Jorna

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.