Laatste fietser vertrekt dit jaar als eerste(Video)

Bolsward-Wiebe Idsinga uit Franeker werd vorig jaar tegen wil en dank een bekende Fries nadat hij als “laatste fietser” de medaille van de Elfstedentocht kreeg uitgereikt. 

Verslaggever Janco Krist en cameraman Gerko Jonker van Omrop Fryslân gingen ’s avonds op pad, op zoek naar de bezemwagen en kwamen daarbij ook Idsinga uit Franeker tegen. Hij was de laatste fietser en het was op dat moment nog maar afwachten of  hij nog wel op tijd in Bolsward zou komen voor de laatste stempel. Nadat duidelijk was dat dit niet zou gaan lukken bleven Ineke en Harm van der Veer, vrijwilligers op de bezemwagen, bij hem rijden.

Want om Idsinga alleen in de duisternis achter te laten, dat ging hen veel te ver. Uiteindelijk werd de “lëste fytser” toch uit de tocht genomen. Het was al ver na sluitingstijd en het bestuur besloot om hem alsnog de medailles te geven. Want de afstand van 240 km, die had hij allang gereden. Idsinga was namelijk deze pinkstermaandag vanuit Franeker vertrokken op de fiets naar Bolsward voor de start en wilde, nadat hij de medailles had gekregen, ook weer terug op de fiets naar Franeker. Dat ging de organisatie een tikkeltje te ver en ze besloten daarop om Idsinga met de bezembus terug te brengen naar huis.

Ook dit jaar staat Idsinga weer aan de start van de Elfstedentocht om de medailles te gaan halen. Hoogstwaarschijnlijk zal hij nu niet weer de laatste fietser zijn want hij mag starten in groep 1.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *