Laat de blaadjes liggen en red je tuin

Het klimaat is onvoorspelbaar en dit voelen we in onze tuin. Het ene jaar is het te droog en het jaar er op is het te nat. Onze lievelingsplanten hebben het moeilijk te verduren en we zijn gefrustreerd omdat we niet weten wat te doen. Tuinarchitect Louis De Jaeger wil met de #LaatZeLiggen campagne hier verandering in brengen.

De blaadjes vallen op dit moment massaal van de bomen en het lijkt soms alsof de hele maatschappij geprogrammeerd is om te vechten tegen dit natuurlijk fenomeen. Hoewel het klopt dat een teveel aan blaadjes het gazon kan verstikken zijn gevallen blaadjes een waar geschenk dat we krijgen, en dat nog eens kosteloos.

Bomen halen met hun wortels heel wat voedingsstoffen uit de lucht en de bodem. Deze verzamelen ze in hun vruchten, in de boom zelf en ook in de bladeren.

“Wat weinigen beseffen is dat blaadjes eigenlijk gratis meststoffen zijn die uit de lucht dwarrelen. Bladeren voeden niet alleen de bodem, ze zorgen er ook voor dat de bodem beter bestand is tegen extreem weer.” zegt tuinarchitect Louis De Jaeger, van #laatzeliggen.
 
De bodem is een spons

De bodem kan je zien als een spons. Hoe donkerder de bodem is, hoe meer water ze kan vasthouden. In een bos zie en voel je duidelijk hoe gezond de grond is. Als je een mooie tuin wil, moeten we die bosgrond evenaren en dit doen we door net als in het bos de blaadjes simpelweg te laten liggen en meer bomen te planten. Het is er het ideale moment voor.

Over het algemeen mogen blaadjes overal blijven liggen en zorgen ze zo voor een natuurlijke beschermlaag tijdens koude wintertemperaturen. Blaadjes op verharde oppervlakten verwijder je het best om gladheid te voorkomen. Liggen er te veel op je gazon? Verpulver ze dan met je grasmaaier of doe aan tuinfitness en hark ze tussen je vaste planten, je struiken of in je moestuin.
 
Gratis meststoffen en een goedkopere waterrekening

Regenwormen zullen de gevallen blaadjes verkleinen en meenemen naar diepere bodemlagen waardoor je bodem gratis en voor niets bemest wordt. Zo bespaar je niet alleen op de aankoop van meststoffen, dankzij deze sponswerking zal je ook een lagere waterrekening hebben tijdens droge zomers omdat de bodem door blaadjes beter het water vasthoudt.

Doe mee met de #laatzeliggen campagne en deel je mooiste bladfoto’s op https://www.facebook.com/laatzeliggen

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.