Kunstenaar voor Bolswarder fontein bekend

De Belg Johan Creten is de kunstenaar die de fontein voor Bolsward zal ontwerpen in het kader van  de Culturele Hoofdstad 2018.

In 2018 komen er 11 fonteinen in de 11 Friese steden en ontworpen door 11 kunstenaars uit 11 verschillende landen die stuk voor stuk behoren tot het internationale topsegment. Bij de keuze is volgens de organisatie va Culturele Hoofdstad telkens zorgvuldig gekeken welke kunstenaar het beste zou passen bij de geschiedenis en de actuele situatie van een stad en bij een locatie die tot een plek kan worden waar de mienskip bij elkaar komt.

Fonteinen hebben een bindende kracht. Een fontein brengt mensen bij elkaar, zet kinderen aan tot spelen, lokt verliefde paartjes, kortom: hij stimuleert geheel vanzelfsprekend het gevoel van gemeenschap of, zoals ze in Friesland zeggen, van Mienskip.

De elf fonteinen worden stuk voor stuk monumenten die iets vertellen over de plek waar ze staan, over de geschiedenis van de stad en over de mensen die er wonen en ooit gewoond hebben. Als hedendaagse kunstwerken getuigen ze ook van de snel veranderende wereld waarin wij leven, van sociale verschuivingen, technologische vernieuwingen en klimatologische omwentelingen. De elf fonteinen slaan een brug tussen de complexe globale wereld van nu en de geschiedenis van een plaats en een bevolking. Ze symboliseren het belang voor de 21e eeuw van het begrip Iepen Mienskip (‘Open gemeenschap’), het thema van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Binnenkort zal het ontwerp van de fontein voor Bolsward bekend worden gemaakt.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.