Koning van het grasland theater op het boerenerf van Half Hichtum

Bolsward – Mag de mens ingrijpen in de natuur? En hoe ver mag dat gaan? Koning van het Grasland is een nieuw locatietheater-stuk van Tjeerd Bischoff, bekend van ‘Mansholt’. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop.

© Daphne van de Velde

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk waarbij hun zoontje om het leven kwam. Anke bijt zich vast in oude zekerheden, maar bij Hessel begint alles te schuiven. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Koning van het Grasland is een coproductie van Pier21 en Toneelgroep Jan Vos. Het tweetalige stuk (Fries en Nederlands) wordt, op initiatief van het Marne Theater, op woensdag 12 en 13 juli op het boerenerf van mini-camping Half Hichtum in Bolsward gespeeld in een speciaal gebouwd decor.

Eten voorafgaan de aan de voorstelling

Een complete avond genieten? Kom dan vooraf op locatie lekker eten! SFYN Fryslân zorgt met lokale cateraars voor een driegangendiner bij de avondvoorstellingen.

Slow Food Youth Network Fryslân is de Friese tak van de internationale beweging ‘Slow Food’. Deze ambitieuze beweging gelooft dat lokaal voedsel een sleutel is tot het oplossen van veel voedselvraagstukken.

Het verhaal van Koning van het Grasland gaat over de keuzes die je als boer kunt maken in je bedrijfsvoering, maar ook jij hebt als consument de macht om te kiezen: wat stop je in je mond? Waar koop je je voedsel? Vind je het okay dat je aardbeien rond de wereld zijn gevlogen omdat je niet kan wachten tot het zomer is? Of ben je ook bereid om seizoensgebonden te eten en te ontdekken wat je eigen omgeving je te bieden heeft? SFYN Fryslân laat het je graag zien!

Reserveren, zowel voor de voorstelling als het diner: Gysbert Japicxhûs, Bolsward, tel. 573990, ynfo@gysbertjapicx.nl of via www.pier21.nl   

 

.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.