Koeien knuffelen als stressbestrijding

Dat knuffelen niet vanzelfsprekend is hebben we het afgelopen anderhalf jaar goed kunnen merken. Een knuffel of aanraking van onze dierbaren was dan ook een van de dingen die het meest gemist werd door mensen. Dan hebben we het natuurlijk niet over die verplichte knuffels inclusief natte smakkerds van die ene tante, maar over die fijne knuffels, hart tegen hart. Dat blijkt uit onderzoek ook nog eens goed voor ons te zijn. Ook wanneer het niet met een ander mens is, maar met een koe.

Koe-knuffelen populair

Het knuffelen met koeien is de afgelopen jaren dan ook behoorlijk populair geworden. Je kunt het tegenwoordig ook op verschillende plaatsen doen, waaronder in het Friese Delfstrahuizen, compleet met een lekker stukje Friese Oranjekoek. Koeien knuffelen is ooit bedacht om overspannen managers een beetje te laten ontspannen, maar intussen hebben veel meer mensen het koe-knuffelen omarmd.

Voordelen van koe-knuffelen

Een goede knuffelsessie met zo’n grote koe heeft nogal wat voordelen. Zo worden door de aanraking van huid op huid aanrakingsreceptoren gestimuleerd die ervoor zorgen dat je bloeddruk en cortisolniveau verlaagd. Lekker tegen zo’n warm koeienlijf aanhangen, dat langzaam op en neer gaat door de rustige ademhaling van de koe is heerlijk zen. Dit zorgt voor ontspanning en vermindert stress. En dat is heel gezond voor ons.

Blije koe

Ook voor de koe zelf is zo’n knuffel uur heel fijn. Er wordt namelijk alleen geknuffeld met koeien die daar zelf ook zin in hebben. De boer zal aangeven welke koeien je mag benaderen en op welke manier je dat doet. Daarnaast is de ontwikkeling van deze nieuwe trend voor koeien een stap in de goede richting omdat zij op een knuffelboerderij vaak een veel fijner leven hebben dan in de vlees- of melkveehouderij.

Zelf ook eens koe-knuffelen?

Koe-knuffelen is bij uitstek goed voor mensen met een burn-out, angst- of slaapproblemen, adhd of geriatrische aandoeningen, maar kan natuurlijk voor iedereen erg ontspannen en leuk zijn. Na een lekker bakkie, hijs je jezelf in een boeren overall en stap je in je laarzen om de boerderij te gaan verkennen. Eerst worden de kalfjes vertroeteld en worden de pinken gevoerd, om vervolgens in het weiland te belanden met de koeien. In totaal ben je ongeveer twee uur onder de pannen. Uiteraard wordt er bij de planning rekening gehouden met de melktijden van de koeien. De eerst volgende koe-knuffel datum is op 22 september, maar vooraf reserveren is wel noodzakelijk. Na afloop voel je je ongetwijfeld als herboren, en dat voor een spotprijsje. Misschien wel beter nog dan een bezoekje aan een spa, al ruik je dan aan het einde wel een stuk lekkerder.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.