Klein worden

Direct naast het Stadhuis is een flinke kerstboom neergezet. De grootste van heel Súdwest-Fryslân of misschien zelfs wel Friesland.

Al in de voorafgaande publiciteit werd dat dik onderstreept: wij hebben de grootste! Is het eigenlijk niet heel raar dat zoiets belangrijk is? Overigens staat die boom ook nog veel te vroeg. We vieren immers meerdere weken kerst vanaf 25 december en niet tot die datum. Nu is het nog de tijd van de Advent.

Een periode van verwachtingsvol vooruitkijken en bezinnen op wie komen gaat. Die komende is onze Heer, Jezus Christus. Zijn leven hier onder ons stond helemaal in het teken van wat groots: God die nog eens toonde echt naar mensen om te kijken. En dan zo dat zich daardoor voor ons allemaal een nieuwe toekomst opende. De Bijbel spreekt daar bijzonder lieflijk over: “Dan zal een wolf zich neerleggen naast een lam,een panter vlijt zich bij een bokje neer;kalf en leeuw zullen samen weiden en een kleine jongen zal ze hoeden” (Jesaja 11, 6).De manier waarop Jezus dat liet zien en merken, was door klein te worden.

De geboorte van Jezus toonde hoe klein God zich wil maken om zijn grote wens te realiseren: goede banden tussen God en de mensen. Maar wat tedenken van de kruisdood die Jezus stierf? Een slavendood! Kleiner en onaanzienlijker kon het niet. Maar dat was en is de weg waarlangs God ons goed doet. De nederlaag bleek de overwinning te zijn. Kunt u het nog volgen?
Wie stilstaat bij de diepe inhoud van het christelijk geloof, zal totaal verbluft raken. Hoe kan dat nu? De grote God die zijn grootheid toont door klein te worden? Dood die echt dood is en tot leven leidt? En dan niet zo als bij een mooi sprookje waarbij door een lieve kus alles verder gaat alsof er niet gebeurd is, maar echt en blijvend door alle dood en ellende heen.

Advent is een periode om daar eens extra bij stil te staan. Om je opnieuw te laten verrassen en zo – misschien wel ondanks alles wat het leven kan teisteren – hoopvol naar de toekomst toe te leven. Niet door te zoeken naar het grootste, maar open te staan voor het kleine. Met kerst natuurlijk als eerste de kleine Jezus in wie we de grote God bijzonder nabij weten.

pastoor A. Bultsma
Zalige Titus Brandsmaparochie

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.