Kinderen uit Mdawi (Tanzania) spelen verder in SC Bolsward shirts

Zomaar een foto van voetballende kinderen, maar als je beter kijkt naar de foto zie je kinderen in Afrika die spelen in de kleding van SC Bolsward.

Het zijn de shirts van een D pupillen team van SC Bolsward en Harmke van der Werf, verzorgster van SC Bolsward 1, bracht de shirts naarAfrika.

In 2014 reisde Harmke voor 2,5 maand naar Tanzania naar het dorp Mdawi om daar haar afstudeerscriptie te schrijven over rouwverwerking.

“Dit was natuurlijk een heel heftig thema en daar in Afrika was het helemaal een taboe”Aldus Harmke. Ze was de enige blanke persoon in dat dorpje en was daar natuurlijk een uitzondering. Harmke:”Door mee te doen met de cultuur in dat dorpje en natuurlijk door het voetballen probeerde ik hun vertrouwen te winnen, zodat we makkelijk in gesprek kwamen. Destijds heb ik een schoolcompetitie gehouden en met de beste spelers zijn we tegen andere scholen gaan strijden. Helaas hadden ze toen geen tenues”.

In december 2014  hoorde Harmke dat mensen van het MCL naar de stad vlakbij ‘ haar dorpje’ gingen en ze  vroegen of ze mee wilde. Dat wilde ze natuurlijk graag maar ze wilde er natuurlijk niet zomaar naartoe, ze wilde wel een doel hebben.

“Ik hoorde en zag dat sc Bolsward nieuwe tenues kreeg, toen greep ik mijn kans en heb ik Vincent Haagsma (voorzitter jv Bolsward red.) gevraagd.  Toen was er ineens een compleet D-pupillen tenue voor de spelers in Mdawi”: Aldus Harmke

Er gingen dus 15 complete tenues mee naar Mdawi. Daarnaast had iemand van het MCL ook nog shirts van sc Berlikum meegenomen. Die werden in Tanzania aan de tegenstanders gegeven.

De shirts van sc Bolsward gingen naar de leerlingen van de Mdawiprimary school, de school waar ze eerder in 2014 haar afstudeerscriptie schreef.

De kinderen reageerden uitzinnig van vreugde. “Toen ik daar na anderhalf jaar weer terug kwam, werd ik hartelijk verwelkomd door de kinderen. Het leuke is dat ze dan dingen tegen je gaan zeggen die ze nog van je weten van de vorige keer en dat was vrij vaak ‘Chezampira’ voetbal”: zo vertelt Harmke.

De kinderen waren ook onder de indruk van haar interview in het clubblad van sc Bolsward, hierin stond het verhaal van Harmke met de foto’s van haar reis.

Op de laatste dag voor de wedstrijd kregen ze de tenues uitgereikt. Harmke:”De ‘oh’s en ah’s’ waren niet van de lucht. Ze gingen zich achter de school verkleden en bekeken elkaar van top tot teen. Daarna liepen we naar de andere school. Eerst een uur langs een onverhard pad en hun eigen huizen. En daarna nog een tijd langs de snelweg”.

De groep werd van alle kanten bekeken en begroet. Vooral het eerste stuk was Harmke sommige spelers soms even kwijt. “Als ik dan aan de andere jongens vroeg waar die speler was, gaven ze aan dat hij zijn kleren thuis even showde”:Aldus Harmke.

Van ONS, de club waar Harmke zelf voetbalt, kreeg ze een aantal voetbalballen mee om uit te delen

Ze wil dolgraag terug naar Mdawi, sinds de laatste reis is de glimlach nog niet van haar gezicht verdwenen. “Vooral die wedstrijddag was zo ontzettend geweldig. Vanwege deze wedstrijd en omdat ook Jelma van sc Berlikum haar shirts wilde uitdelen, kwamen zij ook kijken. Zij vonden dit de mooiste dag van hun reis. Dus ik zou ontzettend graag terug gaan. Terwijl je elkaars taal niet spreekt, gebruiken en cultuur niet kent is voetbal een bindmiddel om tot elkaar te komen”.

(©TV)

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.