Kinderen De Opbouw presenteren oplossingen voor thuiszorg (update)

Basisschool de Opbouw is bezig als kubusschool het doel hiervan is om kinderen te stimuleren voor natuur en techniek.

Een kubusschool richt zich vooral om te stimuleren hun neus achterna te gaan, wil nieuwsgierigheid aanwakkeren, omgaan met mislukkingen, plezier om iets nieuws te maken en dingen uit te proberen en betrokken te zijn bij problemen in de wereld om hen heen.

Via Thuiszorg Zuidwest Friesland kregen de kinderen een heuse opdracht. De vraag had alles te maken met de problemen waar de thuiszorg tegen aan loopt.

De zorg is duur dus er wordt steeds bekeken waar het geld vanuit het budget wat voor zorg beschikbaar is voor besteed wordt. Een gedeelte gaat naar de ouderenzorg. De ouderen moeten langer thuis blijven ook als ze veel hulp nodig hebben. De Thuiszorg Zuidwest Friesland moet goed luisteren en kijken hoe ze de ouderen helpen. Er zijn hulpmiddelen om mensen langer thuis te houden, maar dan moet de thuiszorg thuis komen om te helpen met het hulpmiddel…… en dat kost weer geld.

(uit de brief die thuiszorg schreef)

Binnen dit kubusproject werd aan de kinderen gevraagd om oplossingen te bedenken die bijna geen geld kosten en het de mensen mogelijk maakt om langer thuis te blijven. In verschillende groepjes werden onder andere een cliënt van de thuiszorg bezocht, werd er gekeken bij het hulpmiddelencentrum en ook werd er gekeken in het ziekenhuis.

De groepen de Vuurvonkjes en de 50 potige Duizendpoot gingen met het vraagstuk aan de gang, nadat ze dus op verschillende manieren hadden gezien en gehoord wat het probleem was.

Donderdagmiddag 23 april was het aan de kinderen de beurt om te vertellen wat zij hadden bedacht  om het leven voor mensen die nog thuis wonen met een handicap gemakkelijker te maken. Zo had een groep de wandelstok met dienblad bedacht om het dragen van het kopje thee of koffie gemakkelijker te maken, liet een andere groep zien hoe je met een speciale stok gemorste thee of koffie kan opruimen zonder te bukken. Liet een groep zien dat speciale opbergbakken aan de douchestoel ervoor zorgt dat je de handdoeken droog en binnen handbereik hebt.

Alle kinderen waren enthousiast over hun idee waarmee ze hopen het leven voor de doelgroep gemakkelijker kunnen maken.

Esther Faber van Thuiszorg Zuidwest Friesland was met mevrouw Rusticus, een client van de thuiszog onder de indruk van de vele ideeën en oplossingen. Volgens Faber hebben de kinderen heel goed de opdracht begrepen en verwerkt.
De informatie hebben ze gekregen onder andere bij het bezoeken van cliënten. Hulp Middelen Centrum en het groene kruiswinkel, de zorgbemiddeling en rondleidingen op de spoed eisende hulp.

Mw Rusticus heeft een hulpmiddel gezien welke ze graag wil laten maken. Het is de “morsopruimer” Dat sprak mw Rusticus aan want uit ervaring weet ze hoe lastig het is om bijvoorbeeld gemorste koffie op te ruimen. De stok met daaraan een spons en doek is ideaal om de vloer op een veilige manier schoonmaken.

Alle oplossingen en ideeën worden gebundeld en verspreid onder de medewerkers en cliënten van de Thuiszorg. Wellicht dat onder deze groep ook mensen zijn die één van de oplossingen wil laten maken.
Volgens Faber zijn sommige ideetjes perfect voor Het beste idee van Nederland!

 

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.