Onlangs is er weer een kerkgebouw verkocht en de volgende staat al te koop. Sommige van deze gebouwen worden aangeboden voor een leuke prijs en met de ruimte kun je ook hele leuke dingen doen. Sommigen beginnen een winkel aan huis, anderen een restaurant.
De achterliggende oorzaak van de verkoop is vaak dat de gemeenschap, die er eerst samenkwam, gekrompen is. Dat klinkt niet positief, maar er is ook een andere kant.
Kerkgebouwen zijn zodanigéén geworden met de bezoekers, dat we zelfs de gebouwen de naam ‘kerk’ hebben gegeven. De naam die thuishoort bij de gelovigen zelf en niet bij een gebouw. In sommige stromingen wordt het gebouw ook nog eens als heilig beschouwd of verklaard en dan is de verwarring compleet.
Dat er een plaats is waar gelovigen kunnen samenkomen, is natuurlijk goed. Maar kun je het als geloofsgemeenschap ook rechtvaardigen om een groot complex neer te laten zetten. De aanschaf en het onderhoud zijn enorme kostenposten en zouden wij ons geld daar wel aan besteden? Is dat geld niet juist bedoeld voor onze naasten?
Sommige van die kolossale gebouwen zijn vol van pracht en praal en op het eerste gezicht lijkt het ook allemaal met het christelijk geloof te maken te hebben. Maar als je wat langer kijkt en het bestudeert, dan wordt duidelijk dat niets minder waar is. Dan is de invloed van andere religies en systemen er duidelijk in te herkennen. Hoe kom je daar nou weer van af?
Niets menselijks is de gelovige vreemd. Als iets eenmaal verweven is geraakt met het geloof, dan is het een soort van traditie en kan men er maar moeilijk afstand van doen. Juist daarbij helpt het verkopen goed. Dat is het moment om weer eens te beseffen wat de essentie is van het geloven en wat allemaal bijzaak of toegevoegd is.
Onlangs las ik dat er een kerkgebouw verkocht is en dat de gemeenschap vanaf nu weer is gaan samenkomen als thuisgemeente. Een mooie methode om alle poespas los te laten en weer bij de basis terug te komen. Geloof heeft namelijk niks van doen met een verzameling stenen, want een gelovige zelf is een geestelijk huis waarin God kan wonen. Als dat besef eenmaal doorgewerkt is, dan maakt de plaats van samenkomen opeens niet meer uit.
Gerke Boersma
Petra gemeente Bolsward
Wilt u reageren, dan kan dat via: petra.mail@xs4all.nl