Katholieke kerk Witmarsum verkocht bij AZC Witmarsum

Als er een AZC in Witmarsum komt, kan de Zalige Titus Brandsmaparochie de kerk in het dorp verkopen aan de projectontwikkelaar Tom Genee.

De Zalige Titus Brandsma parochie zal de Nicolaas van Tolentijnkerk gewoon blijven gebruiken zolang het AZC in Witmarsum is. Dit werd vrijdag 26 februari bekend gemaakt op een bijeenkomst voor parochianen van de locatie Witmarsum.

De kerk zal naast de katholieke vieringen ook gebruikt kunnen worden door het AZC en het dorp. Als het COA akkoord gaat, kan de parochie de pastorie naast de kerk huren voor onder meer een kledingbank en een repaircafé.

Projectontwikkelaar Genee is nu al eigenaar van het klooster naast de kerk. Als het AZC naar Witmarsum komt, koopt hij de kerk voor € 200.000,- van de parochie en zal hij het hoognodige onderhoud aan het gebouw betalen. De parochie huurt de kerk dan voor € 1,- per maand. Hiermee valt een financiële last van de schouders van de parochie.

Vorige jaar werd in de plannen over de toekomst van de parochie al bekend gemaakt dat de kerk in Witmarsum, net als die in Makkum, verkocht zouden gaan worden, omdat er geen geld is voor onderhoud van de gebouwen. Met de kans die er nu ligt, blijft de kerk behouden voor de eredienst zolang het AZC er is. “We slaan drie vliegen in één klap”, zegt Bas Flapper, vicevoorzitter van het parochiebestuur, “We kunnen de kerk verkopen, die voor mogelijk tien jaar huren en we krijgen de ruimte om activiteiten op te zetten.”

“We krijgen meer ruimte dan we hadden om onze ambities als de geloofsgemeenschap in de samenleving waar te maken”, vertelt pastoor Bultsma. “Voor het AZC is het openblijven van de kerk ook een gelukkige omstandigheid. Een deel van de vluchtelingen uit Syrië is lid van de Syrisch-Orthodoxe kerk.” Ook nu al komen er Christenen uit Syrië naar de Rooms-Katholieke vieringen in de parochie.

Met deze stap kan er een impuls gegeven worden aan de parochie in Witmarsum. De lokale geloofsgemeenschap is nog geen 300 mensen groot, waarvan het actieve deel is vergrijsd. Pastoor Bultsma: “We willen de komende jaren alles op alles zetten om het parochieleven in Witmarsum te revitaliseren.”

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.