Kansen liggen voor het grijpen op de Friese arbeidsmarkt

In heel Nederland zijn er kansen op de arbeidsmarkt. Ook in Friesland zijn er kansen en is er sprake van krapte op de regionale arbeidsmarkt. Landelijk is er een record aantal vacatures. In Friesland groeide het aantal vacatures naar 8.000 halverwege 2021. Dit komt omdat de economie na de coronacrisis weer aantrekt en werkgevers op zoek gaan naar personeel. Voor werkzoekenden betekent dit dat er kansen zijn om  aan het werk te komen of een nieuwe baan te vinden. 

In Friesland is er momenteel sprake van een krappe arbeidsmarkt. Na een voorzichtig herstel in het eerste kwartaal van het jaar, trok de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2021 verder aan. Een verdere daling van het aantal werkzoekenden en de stijging van het aantal vacatures zorgden ervoor dat de spanning op de arbeidsmarkt van april tot en met juni van dit jaar sterk opliep in Friesland.

Het aantal openstaande vacatures steeg ten opzichte van een jaar geleden met 3.800 (+89%) en in een groot gedeelte van de beroepsgroepen is er sprake van personeelstekorten.

Kansen

De krapte in Friesland zit op dit moment in vrijwel alle sectoren en beroepsgroepen. Vooral in techniek, ICT en zorg & welzijn is het voor werkgevers erg lastig om personeel te vinden. Hierdoor zijn beroepen zoals loodgieters, monteurs, programmeurs, medewerker klantcontact, verzorgenden en verpleegkundigen erg kansrijk voor werkzoekenden en mensen die een nieuwe stap willen maken.

Ontwikkeling WW

Doordat meer mensen werk vinden op de krappe arbeidsmarkt, neemt het aantal WW-uitkeringen de laatste periode af. In Friesland waren er aan het begin van 2021 11.300 lopende WW-uitkeringen en eind september 2021 waren er ruim 7.400 lopende uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen nam in de loop van 2021 af met 34%. De verwachting is dat het aantal WW-uitkeringen aan het eind van het jaar weer wat gaat toenemen. Dit is het gevolg van het wegvallen van de steunmaatregelen en seizoenswerkloosheid.

Mismatch

De stijging van het aantal vacatures van de laatste perioden heeft ervoor gezorgd dat er een record aantal vacatures beschikbaar is. Er zijn landelijk zelfs meer vacatures dan werklozen op dit moment. Anderzijds typeert CBS ruim 1 miljoen mensen binnen de beroepsbevolking als ‘onbenut arbeidspotentieel’. Een groot deel van deze mensen staat niet geregistreerd bij UWV en krijgt geen uitkering van UWV of de gemeente. Deze groep ontvangt dan ook geen dienstverlening van UWV waardoor deze mensen niet begeleid worden bij het vinden van werk.

Bron: UWV

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.