Kalveren terug op BolswarderBolletongersdei

Een kalverkeuring combineren met een landbouwbeurs en een minisymposium over voedsel. Met deze unieke combinatie hoopt de organisatie van Bolletongersdei op donderdag 5 oktober boeren en burgers massaal naar Bolsward te krijgen.

De terugkeer van de kalveren op Bolletongersdei is op zich al bijzonder. Tot de mkz-crisis in 2001 was de kalverkeuring onderdeel van de landbouwbeurs met trekkers, machines en ander materiaal in de binnenstad van Bolsward. Daarna volgden door strengere regels een aantal jaren zonder vee. De laatste paar jaar was er wel weer een beperkt aantal showkoeien en –stieren, maar dit jaar werd dat onmogelijk gemaakt door aangescherpte regelgeving rondom het bij elkaar brengen van levend vee.

Kalverkeuring in grote tent

Bolletongersdei vond de oplossing door de landbouwbeurs uit de binnenstad te verplaatsen naar het Arriva-terrein, net buiten de binnenstad. Daar komt een hele grote tent te staan, waar de landbouwbeurs plaatsvindt. Tegelijkertijd wordt de show met levend vee vanaf dit jaar veel groter aangepakt.De Bolletongersdei-organisatie zocht hiervoor contact met KeallefokclubDe Twaling, die haar jaarlijkse kalverkeuring de laatste jaren in de rijhal van De Hanzeruiters hield.

De kalverfokclub had wel oren naar een plek met meer publiek en uitstraling. Zo komt het dat na jaren afwezigheid Bolletongersdei met trots weer een heuse kalverkeuring kan presenteren.

Beleefplein met mini-symposium voedsel

In de tent waar beurs en keuring plaatsvinden, is ook een beleefplein, met onder andere een wedstrijd kunstkoe melken. Verder kunnen burgers hier kijken en beleven wat er voor een koe aan voer nodig is om veel melk te produceren. Ook krijgen consumenten op het beleefplein meer inzicht in de hedendaagse situatie van de melkveehouderij en de relatie tussen consumentengedrag en de prijsvorming van melk.

Burgemeester en oud-landbouwminister discussieert mee

Vanaf 13.00 uur vindt er in de tent een minisymposium plaats over voedselproductie. Burgemeester Haijo Apotheker van de gemeente Súdwest-Fryslân, voormalig landbouwminister, zal het symposium openen en zijn visie geven op voedsel. Daarna geven onder leiding van landbouwjournalist Sjoerd Hofstee melkveehouder Sander Bouma uit Workum en supermarktondernemer Erik Kooistra van Jumbo Supermarkten hun visie op hedendaagse voedselproductie en consumentengedrag. Hofstee zal via een aantal stellingen het publiek betrekken in de meningsvorming rondom voedsel en een mooi landschap.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.