Kalmte, moed en wijsheid

Op het moment dat ik dit schrijf is de Bouwvak in het Noorden net afgelopen, in de komende dagen zal ook de schoolvakantie weer eindigen. Na een mooie zomervakantie -althans in Nederland- herneemt het normale leven zijn gang. Dat geldt voor het werk, dat geldt voor school en dat geldt voor de vele verenigingen en activiteiten waarin wij elkaar dagelijks ontmoeten. Het geldt ook voor het kerkelijk werk.

Het beeld van de kerken wordt vaak bepaald wordt door predikanten, priesters en pastores. Maar wij mogen nooit vergeten dat onze kerken niet kunnen bestaan zonder de inzet en toewijding van vele, heel vele vrijwilligers. Van hoog tot laag worden de kerken gedragen door ontelbare vrijwilligers, die zorgen voor bestuur, bezoekwerk, onderhoudstaken, bloemschikken en schoonmaken, om maar een paar taken te noemen. En al die vrijwilligers zullen in deze tijd hun taken weer opnemen. Zonder hun inzet is het kerkelijk werk niet mogelijk.

Iedere vrijwilliger heeft haar of zijn eigen motivatie voor de taken die zij of hij doet. Ik mag dat telkens weer om mij heen horen en ervaren. En samen vormen alle vrijwilligers een lange lijn van mensen die het kerkelijke werk draagt, van de oudste tijden af tot vandaag de dag. We mogen dankbaar zijn voor zoveel inzet en trouw. Ieder neemt daarbij ook haar of zijn eigen temperament mee. De één vindt dat het mooi is zoals het is en wil het liefst zo min mogelijk veranderen, de ander vindt dat nu juist de dood in de pot en wil zoveel mogelijk het experiment aangaan. Het behoud van het goede en het veranderen wat misschien wel moet veranderen zijn uiteindelijk van alle tijden, het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het is de kunst om daarin het onderscheid te kunnen maken.

Het doet mij denken aan het ‘Gebed om kalmte’ van de Amerikaanse protestantse theoloog Reinhold Niebuhr: ‘God, schenk mij de kalmte om te accepteren wat ik niet veranderen kan, de moed om te veranderen wat ik veranderen kan en de wijsheid om het verschil te zien’. In die geest wens ik alle vrijwilligers, binnen de kerk en buiten de kerk, ook voor de komende tijd weer kalmte, moed en wijsheid toe.

 

pastor Jan van Beek

Zalige Titus Brandsmaparochie

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.