Kachelhout? Gebruik geen iepenhout

 

Nu de houtkachels in menig huishouden weer branden, is het tijd voor een waarschuwing. Want wie iepenhout opslaat, loopt kans de iepziekte te verspreiden.

 Wat is de iepziekte?

De iepziekte is een schimmelinfectie die voorkomt bij iepen en wordt overgebracht door de iepenspintkever. Deze kever heeft de schimmel aan zich zitten en vliegt naar de iep, boort gaatjes in de bast, infecteert de iep en legt haar eitjes onder de bast. Zo’n boom wordt ‘broedboom’ genoemd. Zodra de eitjes uitkomen, vliegen honderdduizenden iepenspintkevers uit om iepen in de omgeving te infecteren.

Zelf hout opslaan? Let op!

Wie vers gezaagd iepenhout opslaat,biedt de iepenspintkever een goede plek om eitjes te leggen. De iepenspintkevers die daaruit ontstaan, kunnen de ziekte verspreiden tot een straal van maar liefst 10 kilometer. Daarom vraagt de Stichting Iepenwacht Fryslân de inwoners van de provincie geen iepenhout op te slaan als kachelhout.

Toch iepenhout opslaan? Haal dan de bast weg, verbrand of versnipper het takhout en laat nooit iepenhout achter op de locatie.“Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de iepziekte in uw gemeente beheersbaar blijft”, aldus de Iepenwacht in een bericht aan Súdwest-Fryslân.

Foto Stichtig Iepenwacht Friesland

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.