Judogoud voor Bolswarder judoka's in België

Afgelopen paasweekend organiseerde judoclub Tori haar 14e Open Jodoigne toernooi in Waver nabij Brussel.

Eigen foto

Onder de vlag van Judo A-Zeven maakten Amara en Riemer-Jelte Buwalda van judoschool Poelstra hier hun internationale debuut.De 8 jarige Riemer-Jelte beet in de ochtend uren van 16 april de spits af. Uitkomend in de klasse tot 13 jaar moest ie zich staande houden tegen meest 3 en 4 jaar oudere jongens.

De 1e partij tegen een Fransman verliep vrij vlot, middels waza-ari voor uchimata gevolgd door houdgreep wist hij de partij binnen circa 1 minuut winnend af te sluiten. In de 2e partij moest hij zijn meerder kennen in een Belg die plots gebruik maakte van een moment van onachtzaamheid. De 3e partij tegen een Zwitser leverde weer veel spektakel op. De meer ervarende tegenstander nam vanaf het begin het initiatief, maar door 2 overnames stonden er al snel 2 waza-ari’s in het voordeel van Riemer-Jelte op het scorebord. De Zwitser begon hierdoor meer risico te nemen en dit leidde er al snel toe dat Riemer Jelte hem verschalkte meteen o uchigari. Dit resulteerde in een knappe 2e prijs.

In de middag stond de -11 jaar klasse op het programma. In deze categorie starten de judoka’s in België door middel van een staande pakking. Dit was in de 1e partij wel even wennen voor Riemer-Jelte maar de partij werd vlot beslist door houdgreep. De 2e en de 3e partij werden vervolgens vrij vlot in zijn voordeel beslist door een heup en een schouderworp. 1e prijs voor Riemer-Jelte.

Intussen was ook zijn zus Amara aan haar 1e wedstrijd begonnen, ook zij moest wennen aan de andere manier van wedstrijd start. Via de standaard pakking wist zij zich toch uiteindelijk goed los te maken en haar favoriete heupworp in te zetten. Dit resulteerde in een waza-ari gevolgd door houdgreep. De 2e wedstrijd liep volgens hetzelfde recept. Echter, de heupworp die Amara inzette bleek direct goed voor ippon dus einde wedstrijd. Voor de 3e wedstrijd was de tegenstander dus gewaarschuwd, met veel aanvallen probeerde de Française een heupworp te voorkomen. Dit resulteerde echter in een prachtige overname door Amara gevolgd door een harde ippon en een 1e prijs.

Op verzoek van de organisatie wordt de 37 kg wegende Amara nog gevraagd in de klasse tot 50 kg uit te komen. Hierbij moest ze de meerder kennen in een 12 kg zwaarder Belgisch meisje, maar wist wel een andere Belgische te verschalken. Dit resulteerde dus voor haar ook nog in een mooie 2e prijs.

Na afloop deed blijken dat de judoka’s van judo A-Zeven in het laatste blok een inhaalslag hadden gemaakt voor het clubklassement. De eindsprint was helaas iets te laat ingezet zodat dit uiteindelijk resulteerde in een 2e plaats en € 250 voor de clubkas. Kortom een spannend maar bovenal ook een succesvol internationaal debuut voor deze Bolswarder judoka’s.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.