Jordy heeft alles in zich om topmodel te worden


Bolsward – De 16-jarige Jordy Gerritsma uit Bolsward beleefde onlangs een hoogtepunt in 
zijn nog prille carrière als model.

Door Ton Visser

Hij mocht tijdens de Paris Fashion Week op 23 januari één van de modellen zijn voor show van de najaarscollectie van het prestigieuze modemerk Dior.

Het begon allemaal voor Jordy in februari 2014. Jordy’s nicht Nena was al model en haar zus Kyra had destijds foto’s gemaakt om op te sturen naar een modellenbureau. Zij adviseerde Jordy om ook eens foto’s te maken. Die foto’s werden opgestuurd en dezelfde dag kreeg Jordy al bericht van Yannick Kranstauber, eigenaar van het Amsterdamse Alpha Male Model Management, om Jordy samen met zijn ouders uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek en een testshoot.

Deze pakte voor de jonge Bolswarder positief uit en een paar dagen later sloot hij zich aan bij Alpha Male Models. Kranstauber: “Jordy is een heel bijzondere jongen. Hij is uiteraard prachtig, maar hij is ook een leuk persoon. Hij is altijd enthousiast en positief en vindt het heel belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft.” Dat Jordy zoveel positieve feedback van over de wereld zou ontvangen wist Kranstauber op dat moment nog niet. “Hij was nog piepjong en moest wat ouder worden. Het moment dat ik echt doorhad dat ik goud in handen had kwam een paar maanden later, in mei. Jordy kwam langs voor een shoot en hij had een groeispurt gehad en zag er plots veel volwassener uit.”

Vanaf dat moment begonnen buitenlandse bureaus interesse te tonen, de teller staat inmiddels op 35 aanvragen van bureaus van over de hele wereld. De reden dat Jordy zo veel animo heeft is omdat hij veel verschillende gezichten heeft en op meerdere manieren inzetbaar is. Omdat Jordy toen hij startte pas 14 was, werd hij voornamelijk voorbereid op het internationale modellenwerk en deed af en toe opdrachten binnen Nederland als onderdeel daarvan. Één van die opdrachten was een fotoshoot voor het Franse blad DSection, uiteindelijk werd een foto van deze shoot gebruikt voor de cover, iets waar Jordy enorm trots op is.

De samenwerking met Yannick van Alpha Male vindt Jordy bijzonder: “Hij voelt meer als een hele goede vriend. Ik kan alles tegen hem zeggen, ook over de dingen waar ik onzeker over ben, en dat voelt goed.” Ook school is goed te combineren met zijn werk. Jordy zit in het derde jaar van het Marnecollege in Bolsward en volgt de opleiding Sport en Organisatie. Het Marnecollege gaf hem de kans om naar Parijs te gaan ondanks de toetsweek die op het programma stond. Ook Kranstauber zorgt ervoor dat ondanks zijn opdrachten en aanvragen Jordy wel gewoon naar school gaat.

Zijn eerste keer aan het werk in het buitenland mocht hij gelijk een show lopen voor Dior Homme. Hiervoor moest hij een aantal castings doen om het team te ontmoeten en de kleding te passen en werd hij uiteindelijk gekozen om tijdens de Paris Fashion Week te lopen voor dit merk. Deze keer heeft hij alleen de Fashion Week in Parijs gedaan en niet in London en Milaan. Dat zou betekenen dat hij langer van huis geweest en dus ook van school. Jordy: “In juni heb ik examens gedaan en ben ik vrij en beschikbaar, dan zal ik castings doen in alle steden, dus ook Londen en Milaan.”

Het lopen van shows is voor Jordy geen probleem meer. “Ik loop gewoon over de catwalk alsof ik over straat loop. Soms zitten er dan tweeduizend mensen te kijken.”Dat geeft volgens hem een enorme adrenaline kick. De grote groep fotografen en cameramensen aan het einde van zo’n catwalk doen hem niet zoveel. “De eerste keer toen ik een show liep tijdens Amterdam Fashion Week was het wel spannend, maar bij de tweede keer maakte me dat niet zoveel meer uit”.

Zijn klasgenoten en vrienden reageren volgens Jordy meestal leuk en positief op zijn werk, maar hij denkt wel dat ze het toch ook wel apart en “gay” vinden. Jordy maakt zich daar overigens geen zorgen over, hij ligt goed in de groep en wordt niet gepest met zijn bijzondere baan. Zijn familie en beste vrienden staan helemaal achter hem. Zo bellen bijvoorbeeld zijn opa en oma hem bij een opdracht altijd even op om hem succes te wensen en rijden zijn ouders hem overal naar toe.

Het leven van het model is niet makkelijk, zo moet hij goed letten op wat hij eet en zorgen dat hij in vorm is. Even in de pauze naar Poeisz lopen en een zakje snoep of chips kopen zit er niet in voor hem. Hier baalt hij soms wel van, maar hij heeft het er voor over, het is onderdeel van zijn beroep. Kranstauber: “Modellenwerk is eigenlijk topsport. Zeker tijdens de shows is het erg druk en slaap je heel weinig. Als je niet in topconditie bent hou je dat niet 4, 5 weken vol en dat wordt wel verwacht.” Zo nu en dan een patatje tussendoor is geen probleem.

Daarnaast sport Jordy elke dag om fit te blijven, maar mag hij geen oefeningen doen waarbij hij teveel spieren krijgt. Hierdoor zou hij te breed kunnen worden en dus niet meer in de kleding passen. Na bijna twee jaar vindt Jordy het werk nog steeds leuk, vooral shoots. “De fotografen stellen je tijdens shoots op je gemak en hierdoor voel je je fijn en dan is het ook gemakkelijk om foto’s te laten maken.” Daarnaast heeft Jordy er een hele vriendengroep bij. “De modellen bij Alpha Male kennen elkaar allemaal van shoots en bijeenkomsten bij het bureau, ik zat ook met een aantal jongens samen in het hotel toen ik in Parijs was. Mensen thuis begrijpen niet altijd wat modellenwerk inhoudt en het is fijn om met jongens te praten die het zelfde doen als jijzelf.”

Voorlopig staat school op de eerste plaats. Welke opleiding Jordy wil gaan doen is nog niet helemaal duidelijk. Dat heeft ook te maken met zijn toekomst als model, Jordy wacht het rustig af. Ondanks deze bijzondere opdracht is het leven van een model onzeker, want een opdracht kan vaak lang op zich laten wachten. Kranstauber: “Een model moet op de juiste tijd op de juiste plek zijn, een model kan het ene jaar heel goed werken en het jaar daarop niet. Net als mode zelf verandert de smaak van klanten per seizoen. Maar Jordy is een bijzonder geval, er is zoveel interesse in hem dat ik verwacht dat hij het in de toekomst goed zal blijven doen en lang zal meedraaien als model.”

Rechten foto’s
Show Dior Homme fall/winter 2016, copyright nowfashion.com

Cover DSection #12, fotografie Philippe Vogelenzang

Polaroid Success Models Parijs

Prestage Magazine #10 (mei 2015), fotografie Jasper Abels
Met dank aan:

  • Jordy Gerritsma
  • Yannick Kranstauber Alpha Male Model Management.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.