Jonge muzikanten maken zich op voor Dyn Poadium in Bolsward

Meer dan zestig talentvolle muzikanten uit Súdwest-Fryslân doen zaterdag 26 maart mee aan Dyn Poadium in Bolsward. Het jaarlijkse solistenconcours van Femuza en kunstencentrum Atrium vindt plaats in de Gasthuiskerk. Er zijn drie categorieën: Parade (beginners), Festival (vanaf A-diploma muziekschool) en Concours (met jury en prijzen). Dyn Poadium is gratis toegankelijk voor publiek. De optredens kunnen ook via een livestream worden bekeken.

Femuza (Federatie van Muziek en Zang) organiseert al ruim vijftig jaar het solistenconcours van Súdwest-Fryslân. Traditiegetrouw doen er altijd veel Atrium-leerlingen aan mee. Het evenement is sinds 2021 een coproductie met het kunstencentrum en kreeg dat jaar een nieuwe naam: Dyn Poadium. Dwarsfluitiste Bente Miedema uit Workum won in 2021 het onderdeel Concours.

Programma

• 12.00 uur: Parade
• 14.00 uur: Eindpresentatie deelnemers Parade
• 13.00 uur: Festival (alle leeftijden)
• 15.30 uur: Concours deelnemers tot en met 15 jaar
• 19.30 uur: Concours deelnemers 16 jaar en ouder en ensembles

Parade met workshop Ivo Kouwenhoven

Beginnende muzikanten die nog geen A-diploma hebben, doen mee aan de Parade en geven een kort optreden. Componist en liedjesschrijver Ivo Kouwenhoven komt speciaal voor hen naar Bolsward. Hij geeft alle kinderen na hun optreden de nodige tips en tops. Aansluitend krijgen ze van hem een workshop die eindigt met een optreden voor publiek.

Festival en Concours

De categorie Festival is voor muzikanten vanaf het A-diploma van een muziekschool. Zij spelen een solo- of ensemblestuk, eventueel met begeleiding van een audio-opname, en krijgen een verslag van de jury. De muzikanten (solisten en ensembles) die voor de punten en de prijzen gaan, komen uit bij het Concours. Het gaat onder meer om kandidaten voor het D-diploma, het hoogste muziekexamen op een muziekschool. Zij worden door de jury beoordeeld. Alle deelnemers ontvangen een oorkonde. De jury bestaat uit Sipko Feikens en Jannie Reijenga.

Hans Buren (Femuza): “Het is geweldig dat we na het grote succes van Dyn Poadium vorig jaar weer zoveel deelnemers mogen begroeten. Nog mooier is dat Dyn Poadium plaats kan vinden met publiek erbij. We hebben er enorm veel zin in en gaan er samen met de deelnemers een groot muziekfeest van maken.”

Jeanette Valkema (Atrium): “Het is mooi om te zien dat er ook dit jaar weer veel enthousiasme onder de muzikanten is om mee te doen. In deze spannende tijd zorgt muziek voor verbroedering; mensen geven elkaar troost met muziek als universele taal. Muziek is en blijft van grote betekenis! We vinden het fantastisch dat Ivo Kouwenhoven komt. Hij is een icoon op het gebied van blaasmuziek voor jeugdorkesten.”

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.