Jij bent waardevol!

Een poosje geleden was bij ons in de gemeente een voorlichtingsavond over alcohol en drugs. Er werd aan de tieners uitgelegd wat de verschillen waren in werking van de verschillende drugs en welke effecten ze hebben op geest en lichaam. Wat wel duidelijk werd, voor zover de jongeren dit nog niet wisten, is dat je beter niet teveel van deze middelen kunt gebruiken om over verslaving nog maar niet te spreken.

Om probleemgebruik te voorkomen gaf de voorlichter twee tips. De eerste was dat je nee moet kunnen zeggen wanneer je in de verleiding komt. De tweede tip, die mij erg aansprak, was dat het belangrijk is jezelf als kostbaar te zien. Wanneer je dit doet, zul je zuinig zijn op jezelf en wordt de kans kleiner dat je niet goed op jezelf past.

Om uit te leggen dat we kostbaar zijn, maar ook altijd zullen blijven, gebruikte de voorlichter het voorbeeld van een briefje van vijf euro. Nadat hij dit uit zijn portemonnee had gehaald hield hij het omhoog en vroeg aan de tieners wie het wilde hebben. Alle tieners gaven aan het wel te willen. Dezelfde vraag stelde hij nog een keer nadat hij het briefje helemaal had verfrommeld. En ook nu wilde iedereen het nog graag. Zelfs toen hij het briefje op de grond had gegooid en het helemaal had vertrapt, was er niemand die het niet hoefde. De waarde van een vijf euro biljet wordt immers niet bepaald door of het mooi glad gestreken of verfrommeld of vies is. Ook is een nieuw bankbiljet niet waardevoller dan een oude. Omdat de waarde van het biljet vastgelegd is, maakt het hiervoor niks uit wat ermee gebeurt. Het blijft de waarde houden die eraan gegeven is.

Wij mogen onszelf zien als een bankbiljet. Wat er ook met ons gebeurt en hoe we ook in de kreukels zitten, we blijven altijd dezelfde waarde houden. Maar hoe waardevol zijn we eigenlijk? Zo duidelijk op een bankbiljet vermeld staat wat het waard is, zo duidelijk hebben wij dat niet op ons lichaam staan. Toch geloof ik dat ieder mens van grote waarde is. Waarom? Omdat ik geloof dat de mens niet door toeval is ontstaan, maar gewild en geschapen is door God. Zoals de waarde aan geld is toegekend door de mens, omdat die het bedacht en gemaakt heeft, zo is onze waarde vastgesteld door onze Schepper die ons gewild heeft. Hij vindt ons erg kostbaar en houdt enorm veel van ons. Binnenkort vieren we het Paasfeest en gedenken we hoeveel God van ons houdt en dat Jezus daarom zijn leven voor ons over heeft gehad. Wanneer je zo naar jezelf en je medemens gaat kijken, zul je je steeds meer bewust worden van je eigen waarde en die van je naaste. Als je dit ten diepste tot je door laat dringen, kan het zomaar gebeuren dat je vanuit een heel ander perspectief naar het leven gaat kijken.

 

Hartelijke groet,

Gijsbertus Feenstra

christelijke gemeente ‘Het Keerpunt’

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.