Jeuk door brandnetels of de eikenprocessierups, wat doe je ertegen?

Als eerste: vermijden! Dat klinkt natuurlijk flauw, maar zo is het wel. Probeer met een grote boog om de bomen met de eikenprocessierups te gaan. En begeef je ook liever niet tussen de brandnetels, alhoewel dat nog onschuldig is. Maar wat doe je als je jeuk krijgt?

-Brandnetel

Wie regelmatig in de tuin werkt, door het bos wandelt of gaat sporten in de natuur ontkomt er nauwelijks aan: geprikt worden door een brandnetel. Het zijn de haartjes op de stengels en de bladeren, de zogenoemde brandhaartjes, die zorgen voor een vloeistof die jeuk op de huid veroorzaakt. Zodra deze haartjes namelijk onze huid raken, springen ze open en komt er onder andere mierenzuur en histamine vrij. Dat doet zeer en het gaat jeuken. Dat verdwijnt wel weer, maar is op dat moment even heel vervelend.

Vervelend: brandneteljeuk

Dit kun je ertegen doen:

-De haartjes met een stukje plakband van je huid halen en je huid schoon wassen met water en zeep. Beetje calendula zalf of aloë vera erop en het is weer oké.

-Je kunt ook de plek even spoelen met water en/of er een koud washandje op leggen.

-Hondsdraf- en weegbreebladeren blijken ook te werken. Kneus de bladeren en het vocht dat daarbij vrijkomt, wrijf je over de plek.

-Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is minder onschuldig dan een brandnetel. Omdat we een relatief koud voorjaar hebben gehad, wordt verwacht dat de rups zich dit jaar wat later manifesteert, namelijk in juli en augustus. Dan krijgt het diertje haren en dat zijn de boosdoeners.

Gevaarlijker: rups met zevenhonderdduizend brandharen

Deze rups of eikenboomvlinder eet de blaadjes van de eikenboom. Ze verzamelen zich massaal bij deze bomen, vooral aan de zonkant van de stam. Van daaruit kruipen ze omhoog. Processierupsen zijn bedekt met zo’n zevenhonderdduizend witte brandharen van ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Deze brandharen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mensen en dieren. Voelen de rupsen zich bedreigt dan ‘schieten’ ze de haartjes af, die via de lucht alle kanten op waaien.

Vanaf juli gaan de rupsen verpoppen. De brandharen blijven dan achter in de nesten en worden door de wind verspreid in de buitenlucht. Kom je daarmee in aanraking dan kan dat een allergische reactie teweegbrengen. Je krijgt bijvoorbeeld last van je luchtwegen of je ogen, en je huid gaat jeuken.

Dit kun je ertegen doen:

-Probeer contact te voorkomen. Ga nooit ergens op de grond zitten waar de rupsen zijn. Daar bevinden zich namelijk die haren.

-Bedek je lichaam goed als je weet dat je langs bomen moet waar ze inzitten.

-Ben je er in de buurt geweest, was dan je huid en je ogen met lauw water. Was ook je kleding meteen uit (60 graden).

-Heb je huiduitslag, rode bultjes of blaasjes, ga dan niet krabben. Probeer de haartjes weg te halen met plakband of een pluizenroller (voor kleding) en spoel je huid schoon met koud of lauw water. Smeer er daarna een verkoelende crème op.

-Wat ook lijkt te helpen is iets warms tegen de bultjes aanhouden zoals een warme theemok. Er gaan zelfs geluiden op dat het warm föhnen van de bultjes kan helpen. Het zorgt ervoor dat het eiwit in het gif van de rups stolt, waardoor de uitslag verdwijnt.

-Heb je jeukende ogen die pijn doen? Oogdruppels kunnen helpen, maar als het ernstig is, raadpleeg dan een huisarts.

-Heb je een kriebelende keel, loopneus of moeite met slikken en ademhalingsmoeilijkheden? In dit geval is het sowieso goed om de huisarts te raadplegen. Deze kan ontstekingsremmende middelen voorschrijven zoals zalf of tabletten.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.