Jeugdboek over Sterke Yerke voor alle Friese basischoolleerlingen

Na de zomervakantie wacht basisschoolleerlingen een aangename verrassing. Ze krijgen allemaal het jeugdboek Lytse Yerke. Een boek gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een vriendengroep die een vlot bouwt, de Sterke Yerke, en er uiteindelijk mee de oceaan oversteekt. Het blijft echter niet bij het boek alleen. Een vierde Sterke Yerke vlot is in de maak en gaat volgend jaar de zee weer op. Jongeren mogen mee.

Maar weinig basisschoolleerlingen zullen het verhaal van de Sterke Yerke kennen. Een verhaal dat zijn oorsprong kent in de jaren zeventig van de vorige eeuw waarin een aantal vrienden de hoofdrol speelt. Met een drang naar avontuur besluiten ze met een zelfgemaakt vlot eerst over de Friese meren en later naar Engeland te varen. Uiteindelijk steken ze zelfs de oceaan over met als opdracht: het meten van (olie)vervuiling in zee en meteorologische metingen doen voor het KNMI. Het wordt een bijzondere reis die catastrofaal eindigt, het vlot strandt op de klippen van de oostkust van Bonaire. De bemanning komt er goed vanaf. De berging van het vlot, dat inmiddels op de zeebodem is beland, mislukt keer op keer. Uiteindelijk wordt het in 1986 geborgen en weer opgelapt om in datzelfde jaar de reis naar Curaçao, de oorspronkelijke bestemming, te vervolmaken.

Dit is geen romantisch verzonnen verhaal, maar waargebeurd, en nog altijd gaan deze vrienden het avontuur aan, ook al zijn ze niet allemaal meer zo piep en is een aantal van hen ons al ontvallen. De sterke vriendschap die tussen de heren bestaat, heeft er inmiddels toe geleid dat er nog een keer een vlot wordt gebouwd. De Sterke Yerke IV. Met dit vierde vlot zal niet zomaar worden gevaren. Het wordt ingezet om de vervuiling van de zeeën onder de aandacht te brengen. Vooral bij jongeren.

Hoeveelheid microplastic meten in de Waddenzee

Vanaf volgend jaar mogen basisschoolleerlingen van de Waddeneilanden en de kustgemeenten in Friesland meevaren op de Sterke Yerke IV. Ze gaan de Waddenzee op om hoeveelheden microplastic te meten, om erachter te komen wat en hoeveel er drijft. Op die manier wordt een 0-meting geregistreerd die belangrijk is voor als er bijvoorbeeld weer eens scheepsramp plaatsvindt zoals met de containers die eerder overboord sloegen en waarvan de inhoud in zee terecht kwam. Niemand kan dan zeggen dat het materiaal niet van die containers afkomstig is en dat het al in zee lag. Er is dan immers een ijkpunt van waaruit aangetoond kan worden of dat werkelijk het geval is. Na 2023 zullen er meer projecten volgen om jongeren in de rest van Nederland bij het traject te betrekken. Te denken valt aan varen naar grote steden als Amsterdam of Rotterdam om de jeugd te enthousiasmeren beter op het milieu te letten. Ook lonkt Europa en wederom het oversteken van de oceaan.

Lytse Yerke boek en tentoonstelling in Sneek

Totdat het zover is kunnen leerlingen zich al helemaal in het avontuur storten het jeugdboek over de Sterke Yerke te lezen. Het kreeg de titel ‘Het verhaal van de Lytse Yerke’ (Nee heb je, ja kun je krijgen) en is geschreven door Thys Wadman. Het zal na de zomervakantie gratis worden weggegeven aan alle basisscholen in Friesland. Het is in het Nederlands en in het Fries geschreven. Het zal jonge mensen meetrekken in het avontuur en een stukje liefde voor de natuur en de zee bijbrengen. Ook zal er een tentoonstelling over Sterke Yerke worden gehouden in het Scheepvaartmuseum in Sneek.

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.