Jappie de Vries is een begrip

 

Jappie de Vries is een begrip in Bolsward. Hij houdt de stad schoon en netjes. De afgelopen tijd misten de Bolswarders hem. “Wêr is Jappie?” Jappies voertuig bleek kapot te zijn. Inmiddels heeft hij een nieuw voertuig gekregen en is druk de schade aan het inhalen.

Gouden hulp

Prullenbakken legen, bladeren bij elkaar blazen, papier prikken, verstopte putjes leeghalen…wat doet Jappie niet? “It is in legendaryskpersoan,” vindt straatveger Jilke Wijnja. Iedereen kent hem.

Omdat Jappies vorige autootje kapot was, kon hij zijn werk in Bolsward niet uitvoeren. Om zichzelf toch nuttig te maken, ging hij met Jilke mee in de veegwagen. Jilke en hij werken sinds de fusie in 2011 samen. “It klikte fuort, wy hâlde beide wol fan in grapke” vertelt Jilke.

Jappie helpt overal mee. Tijdens de Enecotour waren hij en Jilke ’s ochtends vroeg al aan het vegen in de binnenstad van Bolsward. Ook bij de Elfstedenfietstocht, Heamiel en Bolletongersdei vegen ze de straten schoon. Momenteel gaan ze de hele gemeente door om bladeren op te ruimen. Jappie blaast ze bij elkaar, zodat Jilke ze in één keer mee kan nemen. “Ik haw it leafst dat Jappie bymy is, dan wit ik krekt wat der bart.”

“Als een voorman met een opdracht komt, rukken we direct uit,” zegt Jappie. Tijdens de wintersnoei verzamelt Jappie de takken. Dan komt Jilke met de veegwagen en is het werk zo gepiept. “Jappie is ien fan ’e hannen út ‘e mouwen. Hy wol alles wol dwaan. Wybinne hartstikke wiis mei him!” vindt ook voorman Henk Raadsveld.

Geen vakantie en nooit ziek

Jappie werkt nu 22 jaar bij de gemeente. Hij mag allang met pensioen, maar vindt het werk veel te leuk. Hij is nooit één dag ziek geweest en heeft ook nooit vakantiedagen opgenomen. Thuis zijn vindt hij maar niks. “Als ik straks thuis kom, denk ik: was het maar weer morgen vroeg.” Dat komt door het contact met de inwoners. “Ze zijn allemaal vriendelijk en aardig,” vindt Jappie. Jappie en Jilke gaan de hele gemeente door. In Bolsward en Koudum krijgen ze geregeld een stuk droge worst en ze hebben een adres waar ze een bakje koffie krijgen. “We hebben veel tevreden klanten,” zegt Jappie.

“De zaak moet toch schoon blijven?”

Wethouder Mirjam Bakker was erbij toen Jappie zijn nieuwe elektrische voertuig kreeg. Ze bedankte hem voor al het werk dat hij heeft verzet. Jappie gaat door, weer of geen weer. Want Jappie vindt: “De zaak moet toch schoon blijven?”

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.