Jan Jarig van der Tol krijgt de laatste stempel voor de laatste keer (foto album)

Het is tien voor twaalf als een groep toeschouwers een bus met zwaailicht de Gijsbert Japicxlaan in ziet slaan.

Het is de bezembus met daarvoor Jan Jarig van der Tol uit Blija, hij is de laatste deelnemer van de Fietselfstedentocht die moet finishen. In het uur daarvoor druppelden nog zo’n kleine veertig deelnemers Plein 1455 op. En de laatste fietsers ontvangen allemaal een bos bloemen, een initiatief van Willem Postma, Dennis van der Veen Johannes Veenstra en Vincent Haagsma.

Zij kochten bij de bloemisten de laatste bossen bloemen op voor zo’n €70,-. Wat de mannen betreft een traditie, die vorig jaar werd ingezet en volgend jaar weer plaats zal vinden.

Iedere laatste fietser heeft zijn eigen verhaal. Dat bleek vorig jaar wel toen de laatste fietser een Fries uit Nieuw Zeeland was. De man was op vakantie in zijn “heitelân” en maakte deze tweede Pinksterdag zijn mooiste vakantiedag mee. In één dag kwam hij bij wijze van spreke op alle plekjes van zijn jeugd terug.

De vermoeide fietsers nemen ondertussen dankbaar het bosje bloemen in ontvangst en hier en daar rolt zelfs een traan van dankbaarheid maar vooral ook vermoeidheid over de wangen.

Van der Tol stond voor de 19e keer aan de start en reed hem 17 keer uit. Maar, zo laat hij weten, het was ook de laatste keer. Hij fiets vervolgens de tent in en krijgt de laatste stempel en zijn medaille van Stephan Rekker, voorzitter van de stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht.

Foto album

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.