Inspiratiemiddag Bolsward: bijzondere initiatieven van inwoners

Een voetbalteam opzetten voor sporters met een beperking, een facebookpagina waar je zaken kunt verloten die je zelf niet meer nodig hebt, vraag en aanbod van vrijwilligers en klussen bij elkaar brengen.

Op een groot aantal plekken in Súdwest-Fryslân en Littenseradiel zijn mooie initiatieven die mensen samenbrengen. Inwoners zetten zich voor elkaar in. Ze doen ‘samen doen wat nodig is’.

Maar welke initiatieven zijn er allemaal? En hoe kunnen inwoners, gebiedsteams van de gemeenten en vrijwilligers van de lokale raden van het Wmo-platform, cliëntenraad WWB en vrijwilligers van de vele initiatievenelkaar vinden? Door een netwerk te vormen. Om hier een start mee te maken , kwamen op 21 januari zo’n zeventig mensen vanuit verschillende organisaties en initiatieven bij elkaar in Bolsward. Tijdens deze inspiratiemiddag leerden de aanwezigen elkaar beter kennen en kregen ze informatie over bijzondere, ‘verborgen’ initiatieven in de buurt.

Wat doet het gebiedsteam ?
In Súdwest-Fryslân en Littenseradiel werken op dit moment verschillende gebiedsteams. Ze komen bij mensen thuis om zo goed te kunnen inschatten welke zorg en ondersteuning nodig is. Inwoners kunnen daarnaast met al hun vragen over werk, zorg en jeugd ook terecht bij een gebiedsteam bij hun in de buurt. Daarnaast biedt de medewerker van het gebiedsteam ook zelf kortdurende ondersteuning.

Wat is de rol advies- en cliëntenraden?
In de gemeenten zijn verschillende raden actief. Deze raden bestaan uit betrokken inwoners en clienten. De CIG is er voor mensen met een fysieke, visuele of gehoorbeperking. De WWB is er voor mensen met een uitkering. Het WMO-Platform Súdwest-Fryslân, de WMO adviesraad Littenseradiel en de lokale raden zijn er voor mensen die zorg en ondersteuning krijgen vanuit de Wmo. De lokale raden zijn de ogen en oren in de gebieden waar de gebiedsteams werken. En staan daarom in nauw contact met de gebiedsteams. De verschillende raden horen van inwoners wat goed gaat en wat beter kan en adviseren het gemeentebestuur.

Inspirerende initiatieven
Vertegenwoordigers van zes initiatieven vertelden deze middag iets over hun activiteiten en wat deze voor inwoners beteken. Zo kwam het Vrijwilligersnetwerk FoarElkoar Exmorra en Allingawier aan bod. Een enquête onder inwoners heeft achttien vrijwilligers opgeleverd waar mensen een beroep op kunnen doen. Ook was er aandacht voor het Budgetmaatjes-project. Voor de kleine groep mensen met een verslaving en schulden die hulpverleners niet kunnen bereiken.

De Facebookpagina Bolsward jout heeft intussen 1900 leden. Iedereen kan gratis hieraan meedoen. Inwoners die spullen niet meer nodig hebben, kunnen deze verloten via deze pagina. Zij weten dus veel mensen te bereiken. Maar ook kleinere initiatieven stonden tijdens deze inspiratiemiddag in de schijnwerpers, zoals een vrijwilliger die in Tjerkwerd de oren en ogen van de gemeenschap is en iedereen helpt die dat nodig heeft. En dan nog voetbalvereniging SC Bolsward, waar een aantal vrijwilligers een voetbalteam voor mensen met een beperking zijn gestart. Het is voor iedereen die het leuk vindt om te voetballen, maar door een beperking niet terecht kan bij een ‘normaal’ team.

Wat is de volgende stap?
De volgende stap is om in verbinding met elkaar te blijven en elkaar te versterken en anderen in de gemeenten te inspireren om ook dit soort initiatieven op te zetten.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.