Ingezonden: Uilen en roofvogels zijn niet voor de show

Vandaag liep ik over de Heamielmarkt. Tot mijn verbazing zag ik mannen met onder andere een kerkuil, steenuil, valkje en oehoes, een Europese en Canadese.

Je kon met de uil op je arm op de foto voor 2 euro. Een van de eigenaars vertelde me dat de uilen allemaal in gevangenschap gekweekt zijn en ze de benodigde papieren hebben om dit zo te mogen doen. Mijn gevoel vindt het afschuwelijk dat wilde dieren op deze manier worden tentoongesteld voor geld. Vogelbescherming Nederland spreekt zich uit tegen het houden van roofvogel- en uilenshows en doet dat samen met werkgroepen als, Oehoe werkgroep Nederland; Stone, steenuilen overleg Nederland; Stichting Kerkuilen werkgroep Nederland.

In gevangenschap kunnen vogels hun natuurlijke gedrag niet vertonen. Ze krijgen nauwelijks de kans om te vliegen, mogen niet op eigen prooien jagen, hebben niet de vrijheid een partner te kiezen en een nest te bouwen om jongen groot te brengen. Ook zitten ze voor het overgrote deel van de tijd in een te klein hok of met een kort touw vast aan een blok.

Het karakter van de shows past niet bij de voorlichting over de dieren. Tijdens de shows moeten ze kunstjes doen in een onnatuurlijke omgeving te midden van een mensenmassa die de vogels kan aanraken en aaien. Volstrekt in tegenstelling tot het gedrag van de vogels in het wild. Het publiek leert daar dus niets over. Dit willen we toch niet? Genieten van vogels is prachtig doe het a.u.b. niet zo. Kijk liever naar: www.beleefdelente.nl. Graag verwijs ik naar de site van vogelbescherming www.vogelbescherming.nl/roofvogels en uilen
Bolsward, Oeke Wiersma

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.