In gesprek met Judith Hartman van Anytime Fitness

Sportschool Anytime Fitness is in Bolsward een begrip. Met een vast team en een flinke hoeveelheid trouwe leden houdt de sportschool momenteel het hoofd boven water. “Met alleen overheidssteun zouden we het niet redden.”

Het is geen nieuws dat het een lastige tijd is voor sportscholen. “Nu de horeca en de winkels weer open zijn, staan mensen in rijen te wachten om het terras op te kunnen of te winkelen. Dat gaat bij sportscholen niet gebeuren. Als die weer open mogen zijn de meeste ervan een groot deel van hun leden kwijt,” vertelt sportschooleigenaresse Judith Hartman (57). Judith en haar man Gerard runnen al jaren een eigen sportschool in Bolsward en inmiddels ook in Harlingen. “Gerard begon 38 jaar geleden voor zichzelf. We zijn inmiddels een begrip in Bolsward, nu onder de vlag van Anytime Fitness. In Harlingen startten we zo’n tweeëneenhalf jaar geleden.”

De meeste sportscholen hebben te kampen met een ledenverlies van dertig tot vijftig procent. “Wij zitten ongeveer op vijfentwintig procent,” vertelt Judith. “Omdat we al zolang bestaan hebben we een sterke basis en leden die al jaren bij ons komen. Maar zelfs zij die minder lang bij ons trainen betalen hun contributie gewoon door. Soms voor de volle honderd procent en soms voor de helft. Dat waarderen wij enorm.”

‘Je wordt niet fit van op de bank hangen voor Netflix. Ga bewegen!’

‘We slaan ons met een superteam door deze periode heen’

Niet alleen de grote schare trouwe leden, maar ook zeer betrokken personeel helpt de sportschool bij het voortbestaan. “We hebben een superteam. We slaan ons echt samen door deze periode heen. Vorig jaar mochten we op 1 juli weer open, net op het moment dat normaal gesproken een groot deel van het personeel vakantiedagen opneemt. Dan huren we meestal zzp-ers in om hen te vervangen, maar dat konden we financieel niet bolwerken. We hebben met het personeel overlegd en iedereen leverde vakantiedagen in. Ze gingen gewoon aan het werk. Dat is fantastisch.”

De sportschool is normaal gesproken 24-7 geopend, momenteel worden er alleen buitenlessen gegeven. “We geven ook lessen via zoom,” voegt Judith hieraan toe. “We blijven in nauw contact met onze klanten, ook bijvoorbeeld via de mail.” Zelf blijft ze in vorm met behalve het geven van zoomlessen bodypump en bodybalance door ook voor zichzelf te trainen en één keer in de week hard te lopen. “We kunnen dan nu wel niet de sportschool in, maar je kunt zelf veel doen om in shape te blijven. Het zit ‘m vaak in kleine dingen zoals de fiets nemen in plaats van de auto en thuis flink vaak de trap op en af lopen. Ik zeg ook tegen mensen: ga wandelen of koop een matje voor thuis. Je vult twee flessen met water voor krachtoefeningen. Je kunt zoveel zelf doen. Bovendien zijn er enorm veel onlineprogramma’s te volgen. Daar hoeft het niet aan te liggen. Zelf wandel ik iedere dag ongeveer tien kilometer. Weet je, het is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je mindset. Doe gewoon iedere dag íets en eet gezond. Verwacht niet dat je fit blijft als je dagelijks op de bank hangt en voor Netflix zit.”

‘Zonder corona hadden onze kinderen al veel meer taken overgenomen’

Judith is nog altijd enorm betrokken bij beide sportscholen en de klanten, maar het plan was eigenlijk dat twee van hun drie kinderen de onderneming langzaamaan zouden overnemen. “Ze zijn er nog niet helemaal klaar voor, maar doen al heel veel. Onze dochter Sanne doet de administratie en geeft ook groepslessen. Onze zoon Arend is grotendeels werkzaam op de werkvloer in de fitness en doet eveneens groepslessen. Daarnaast regelt hij het onderhoud van de panden en de apparatuur.

Beide zijn al echte managers aan het worden. Zonder corona waren ze er al klaar voor geweest, nu neemt het wat meer tijd. Het geeft niet. We zijn wel een handboek met protocollen aan het samenstellen  in samenwerking met de EFFA zodat ze daarmee uit de voeten kunnen als wij ons meer en meer gaan terugtrekken uit de zaak.”

Het is nu wachten op een volgende versoepeling zodat ook Anytime Fitness weer open kan. “Ik mis het enorm. Ik houd van persoonlijk contact met de mensen en met mijn team. Het ondernemen zit ook gewoon in mijn bloed. Als je het al zolang doet, kun je dat maar moeilijk loslaten.”

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.