In de ban van de wolf

Op vrijdag 28 mei werd er voor het eerst in Friesland een wolf aangereden door een auto. Dat gebeurde in Appelscha in de regio van het natuurgebied Drents-Friese Wold. Het dier overleefde de aanrijding niet. Dat niet iedereen daar rouwig over zal zijn, blijkt wel uit de ophef over het toenemend aantal wolven dat gespot wordt in Friesland de afgelopen maanden.


Wolf vastgelegd op camera

Begin januari legde wildcamera’s van It Fryske Gea een wolf vast die voorbij loopt met een prooi in de bek. De natuurorganisatie bracht direct schapenhouders in de omgeving op de hoogte en kwam tot de conclusie dat er een oplossing gevonden moest worden voor de veiligheid van de eigen schaapskudde, al benadrukt de organisatie dat de wolf welkom is en onderdeel uitmaakt van de natuur. Eerder werden negen schapen van de kudde slachtoffer van een wolvenaanval.

Hek om Friesland

Friese schapenhouders van de stichting Wolvenhek Fryslân denken dat zij die oplossing gevonden hebben; een wolfwerend hek rond de provincie Friesland. Wie bij dit idee direct moet denken aan een bepaalde voormalig Amerikaanse president is vast niet de enige. De schapenhouders zelf realiseren zich ook hoe hun plan moet overkomen. Want hoewel het plan zeer zeker serieus is, vermoedt voorzitter van de stichting Johan Bouma dat mensen zullen denken ‘rare jongens, die Friezen.’
Of dit hek er daadwerkelijk gaat komen is twijfelachtig, want er zitten nogal wat ecologische, juridische en praktische haken en ogen aan. Deskundigen geven bovendien aan dat een wolf zich niet zomaar laat tegenhouden.

De wolf is een beschermde diersoort

In vergelijking met andere provincies zijn er in Friesland veel meer schapen. Nadat er in Katlijk een wolf gespot was werden er twee schapen en een lammetje doodgebeten, en weer een week later  werden vijf schapen in Ooststellingwerf vermoedelijk het slachtoffer van een wolvenaanval. Dat schapenhouders zorgen hebben is begrijpelijk, maar de wolf is een beschermde diersoort die ook een plek verdient in de natuur. En Friesland is een plek waar de wolf heel goed zou kunnen gedijen volgens deskundigen. De verwachting is dan ook dat de wolf zich hier uiteindelijk zal vestigen. Tot nu toe heeft Friesland alleen nog te maken gehad met zwervende wolven. Dat dit voor onrust zorgt merkt ook Stichting Wolf Nederland die meerdere berichten kreeg dat er op de wolf die in Katlijk gespot werd, gejaagd wordt. Omdat de wolf tot de beschermde diersoorten behoort is het jagen of zelfs opjagen van de wolf strafbaar.

Projectgroep voor preventie wolvenschade

Om in te spelen op eventuele (toekomstige) wolvenproblematiek werd in april een projectgroep ingesteld; de Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân (PPWF). Deze projectgroep gaat zich bezig houden met het organiseren van maatregelen om schade door zwerfwolven te voorkomen en wil gedupeerden en de Gedeputeerde Staten van advies voorzien. Vanuit het Interprovinciaal Wolvenplan kunnen schapenhouders nu in elk geval nog tot 1 januari 2022 aanspraak maken op een volledige tegemoetkoming voor wolvenschade wanneer hun schapen worden aangevallen.

Creatieve oplossing; de mobiele schaapskooi

Inmiddels heeft het Fryske Gea een mooie oplossing gevonden om de schaapskudde ’s nacht veilig te houden voor eventuele rondzwervende wolven; een mobiele schaapskooi in de vorm van een hek van 20 bij 10 meter met een tentdoek eroverheen. De allereerste mobiele schaapskooi van het land staat op dit moment in Elsloo. Met zijn tweeën kun je de hele schaapskooi, afbreken, verplaatsen en weer opbouwen. De natuurorganisatie realiseert zich dat deze mobiele schaapskooi niet voor elke schapenhouder een oplossing is, maar hoopt dat anderen zich er door laten inspireren om ook een passende manier te vinden om de schapen veilig te houden.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.