Illegale software

Op 15 mei 2015, al een behoorlijke tijd geleden maar toch na 10 april 2014 (sindsdien is illegaal downloaden officieel strafbaar in Nederland), stelde iemand op een populaire Facebookgroep door en voor Bolswarders de vraag hoe en waar je een bepaald programma dat normaliter honderden euro’s kost, ‘gratis’ (dus illegaal) kon downloaden en gebruiken. Al snel werd de vraagsteller van allerlei informatie voorzien. Blijkbaar vonden vele Bolswarders het gebruik van illegale software normaal en werd het propaganderen hiervoor via deze Facebookgroep getolereerd. Als ICT bedrijf vonden wij dit best vreemd, vooral omdat de beheerder van de groep pretendeert ‘onwettige praktijken’ via haar groep niet toe te staan.

Omdat wij zelf ook software ontwikkelen vonden wij dat we loyaal moesten zijn aan onze conculegae. Door illegale software worden softwareontwikkelaars zoals wij immers benadeeld en maar liefst 24 % (!) van alle aanwezige software in Nederland is nog steeds illegaal, aldus BSA. Daarom brachten wij destijds dit onderwerp onder de aandacht in deze Facebookgroep. De reacties die wij daarop kregen waren ronduit schrikbarend! Complete scheld-cannonades en reprimandes waarbij we het vooral privé moesten ontgelden vielen ons ten deel. Ook de beheerster van deze Facebookgroep deed hieraan mee waarna onze vraag over illegale software uit de Facebookgroep werd gecensureerd.

Het lijkt er dus op dat op het openlijk ter discussie stellen van het gebruik van illegale software een behoorlijk taboe heerst en dat het gebruik van illegale software publiekelijk nog altijd getolereerd wordt. Wij zijn erg benieuwd naar de meningen van anderen: wel of geen illegale software gebruiken en wat zijn de voors en tegens?

Vriendelijke groeten,

Tim Dondorp
pchulpFriesland


1 reactie

  1. Eduard Witteveen schreef:

    Loop gewoon geen risico, kies voor om opensource producten!
    Kijk op https://www.osalt.com/ voor alternatieven voor de commerciele producten.

    Ik vind dat een leverancier van goede software verdiend op het eindproduct of de dienst, niet op het geheim houden van het ontwerp.

    Wanneer gaat pchulpfriesland haar producten op github plaatsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *