Ik ben naar de kerk, ze hebben nacht-miss-verkiezingen

Ik ben lid van Loesje. Niet actief of zo. Ik schrijf geen teksten en plak geen posters op elektriciteitshuisjes maar ik steun de organisatie graag.

Voor 25 euro per jaar krijg je 6x (maar dat kan ook 10x zijn) een ledenblad met daarin oa. 5 of 6 Loesjeposters op A3. Leuk om te lezen. Leuk om te hebben.

In mijn klaslokaal hangen er ook een heleboel. Mocht je eens tijd hebben kijk dan op de website van Loesje, klik aan posters, zoek op thema ‘Kerst’ en er verschijnen zo een 20 tot 30 loesje kreten over kerst. Niet allemaal even leuk, maar sommigen zijn toch goed voor een glimlach. Zoals de aanhef van dit stukje, of ‘Kerst : er klopt een zwangere vrouw aan die wil bevallen in uw fietsenschuurtje, Mag dat ?

Er zijn er nog twee die ik hier wil noemen :‘versieren doe je maar bij de kerstboom, ik wil liefde’ en
‘kerststal, op de een of andere manier waren we Jezus altijd kwijt’.

Bij die laatste wil ik even wat langer stil staan. Als godsdienst leraar ben ik in al mijn klassen deze twee weken bezig met Kerst. Elk jaar bedenk ik weer 1 of 2 kerstlessen om de thematiek van het kerstfeest toch maar weer aan de orde te stellen. Zo ook dit jaar.

Al voorbereidend kwam ik een aardig filmpje tegen op youtube. Het begint in de ‘echte’ kerststal waar Maria zegt : een kind is ons gegeven, een zoon is ons geboren’. Dan lijkt het echt een kerstfilmpje. Maar dan grijpt de regisseur in. Het is hem niet kerst genoeg. De wijzen moeten hun geschenken aanpassen en staan met een I-mac en een macbook in de stal. Jozef en Maria moet zich omkleden en staan in mooie kerstgala kleding hun kindje te bewonderen. Glas wijn in de hand, Maria mag immers weer. De herders lijken in deze setting wel zwervers en moeten plaats maken voor twee bevallige, schaars geklede, dames (rood jurkje natuurlijk).

Natuurlijk moet het sneeuwen en tenslotte is er nog maar één dissonant in de hele stal. Jezus in de kribbe. Deze wordt vervangen door …. De kerstman. De regisseur is tevreden. Dit is het echte kerstgevoel !! Anno 2016.

Het filmpje eindigt met de kreet ‘Kerst-mis(t) Jezus. Het is een grappig filmpje en de klas begrijpt met een glimlach om de mond precies waar het om gaat. Geen kerstmis zonder Jezus. Oftewel :
‘Zonder Jezus is je Kerst mis.’

Deze laatste kreet is overigens een kreet uit de verzameling van ‘Visje’, de christelijke tegenhanger van Loesje. Misschien iets minder leuk, maar toch,…..zeker niet slecht. Visje heeft ook een website maar je kunt er niet lid van worden.

De leukste kreet vond ik ‘Jezus kwam ook voor de dwazen uit het westen’.
Denk daar maar eens over na.

Dirk Jan Steenbergen, werker doopsgezinde gemeente

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.