IJsselmeerminnen Fries kampioen na winst Lemmer

Makkum – Hoe relaxed we afgelopen week in Zaandam waren, zo nerveus zijn we vandaag voor de race in Lemmer. Het is een bijna 23 km lange wedstrijd met grote stukken open water. De weersvoorspellingen zijn zacht gezegd niet zo gunstig. Er staat een harde wind en er wordt gesproken over winterse omstandigheden met hagel en natte sneeuw.

We verzamelen in de tent op het haventerrein en warmen ons op aan de koffie en thee. Ondertussen bestuderen we de route en de startlijst: waar hebben we wind mee en wind tegen en we constateren dat de Twirre uit Makkum ons inhaalt op het Brandemar. Na het palaver gaan we met z’n allen naar de sloep. We installeren onze spullen en houden zo lang mogelijk warme kleding aan. Hoewel er soms een zonnetje door de wolken piept, is het maar een graad of 7.

De opstelling van vandaag is: Hendrikes stuur, Zwaantje en Petra op slag, Angelique en Djoke op bankje 2, daarachter Hinke en Vollie -bankje 3- en Nienke en Jeanet in de boeg. We starten met startnummer 17, gelijk met de dames uit Muiden in de Octopus. We roeien rustig op naar de startlijn. Dan begint de starter af te tellen… De tellen 5 en 4 zijn duidelijk te horen, maar dan valt de microfoon even uit. Gelukkig telt Hendrikes hardop mee en na 1 doet het startsein het ook gewoon. Op naar een lange, pittige race! We trekken de sloep op gang en roeien de Octopus snel voorbij. Voor de bocht hebben we zelfs de eerste sloepen al ingehaald. Vervolgens roeien we de haven uit: op naar de keerboei op de Groote Brekken!

We hebben het niet makkelijk: we hebben 5 kilometer lang windkracht 5 pál tegen! Het is nu belangrijk om ons te concentreren op onze slag en de hoge golven, maar het gaat erg goed en we hebben een lekker tempo. Op weg naar de keerboei jagen we op de rest van de sloepen. De wind haalt nét voor de keerboei nog meer aan en tegelijkertijd valt er een bak hagel uit de lucht.. Het is door de wind niet makkelijk om deze te ronden. We halen nog nét voor de keerboei de Schokland in. Dan hebben we eindelijk de wind mee en surfen bijna weer terug.

De Pulp Fiction schommelt behoorlijk op de golven. Hendrikes roept dat er op en paar honderd meter alleen de Egbert Wagenborg uit Terschelling nog voor ons ligt. Hebben we nu al de rest van de sloepen achter ons gelaten? Ongelooflijk, hoe kan dit?! Nu op jacht naar de Terschellinger meiden: in Zaandam konden we ze ook voorbij! Wind mee is fijn voor de spieren die tegen de wind hard moesten werken, maar nu komt het op technisch goed roeien aan: we maken zo lang mogelijke slagen in ons wedstrijdtempo. Af en toe wordt de sloep zelfs door een golf opgetilt en dit maakt het er niet makkelijker op. Hendrikes zweept ons op en houdt ons er goed bij. Dan buigen we af naar de Langesloot. We trekken voor de brug nog even een sprint en ondertussen horen we onze supporters ons aanmoedigen: kippevel! Dan moeten beide boorden de riemen langszij doen, Hendrikes stuurt ons er erg goed doorheen en dan gaan we de achtervolging weer in. Op naar de zeilschool!

We roeien erg geconcentreerd. Djoke moedigt af en toe wat aan wanneer we dreigen in te kakken, maar verder is het doodstil in de sloep: we zijn super geconcentreerd op onze riemen. Sommigen doen –op goedkeuring van Hendrikes- even de riem omhoog voor wat water en/of een sportgelletje. Bij de zeilschool horen we Emiel informatie roepen; de rode sloep die wij ver achter ons kunnen zien is niet de Lytse, maar de Grutte Bear, hoor! We liggen zelfs ver voor de Lytse Bear. Wow…dit geeft een enorme boost, dit gaat goed en we hebben weer een kippvelmomentje! Opgetogen gaan we door. Aan de kant staat er nog een groep mensen aan te moedigen. Dat is voor jullie, zegt Hendrikes: roeien voor de fans, meiden! of bedoelde hij nu Venz? De hagelstenen kletteren weer in de boot en geselt onze ruggen.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Op naar het Brandemeer! Dit is het punt waar de Twirre ons hoort in te halen, maar die zien we in de verte niet aakomen. We zijn zelfs nog niet eens ingehaald door andere herensloepen! In de verte zien we ze wel aankomen, maar we proberen ze zo lang mogelijk achter ons te houden! Dan draaien we de Groote Brekken weer op. Hier komen de heren dichterbij en we proberen ons er aan op te trekken. De Gouteyk uit Terschelling komt ons dan met hun 12-mans
geweld inhalen met andere heren sloepen in hun kielzog. We roeien keihard mee, wetende dat we nu in de laatste fase van de wedstrijd zitten. Als de Twirre ons op de hielen komt, zijn we al een heel stuk richting de haven geroeid. Op een kilometer voor de finish geeft Hendrikes het sein dat we nog een tandje bij moeten zetten: op naar de eindsprint! Het lijkt een onmogelijke opdracht, maar we roeien zo hard dat de Twirre niet verder van ons wegroeit. Na 2:37:13 glijden we de finishlijn over. We zijn kapot! De meiden van de Egbert Wagenborg complimenteren ons: Wat hebben jullie het ons moeilijk gemaakt!! Zij zijn nét voor ons geëindigd. We leggen de Pulp Fiction aan de kade en springen er gelijk uit om een sprint naar de douches te trekken. Nu voel je hoe koud het is en is het zaak om warm te worden. Het is razenddruk in de doucheruimte. Als we warm aangekleed weer in de tent komen is er tijd om na te praten onder het genot van een kop welkome hete thee, koffie, een bittertje en natuurlijk een biertje. We wachten opgetogen op de uitslag.

We hopen dat deze wat later is dan de geplande tijd, want Hendrikes staat op de parkeerplaats te wachten met de trailer tot hij bij de kraan mag. Helaas voor hem de uitslag begint gewoon. Emiel zorgt voor een live verbinding met zijn telefoon, zodat hij ook mee kan luisteren. Dan de uitslag: We staan met overmacht bovenaan de lijst en mogen dan ook een prachtige eerste prijs ophalen voor de Hoofdklasse. Daarmee zijn we ook weer Fries Kampioen! We juichen en springen door de mensenmassa heen om hier ook onze trofee – een fles Berenburg en een kaasplank – voor op te halen. Het is een fantastische prestatie om voor de derde keer op rij deze titel op onze naam te mogen schrijven.

We hebben een enorm drukke maand qua trainen en wedstrijden achter de rug, maar we kunnen nu met recht zeggen dat we klaar zijn voor de HT-race op 6 mei. Ook daar gaan we natuurlijk álles geven. Komt u ons uitzwaaien in Harlingen? Onze start is om 11.55 uur in de Oude Willemshaven

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.