Hulp voor weidevogels (video)

De koude maand maart was een moeilijke maand voor de weidevogels. Dat bleek ook wel uit het aantal kievitseieren die er gevonden werden. 

Veel burgemeesters kregen niet een “eerste kievitsei” aangeboden.  Daarnaast was het ook nog eens te droog waardoor de vogels hun voedsel niet konden vinden door het harde droge land. Vandaar dat er door de Bond van Friese vogelwachten wordt opgeroepen om (gras) ijsbanen onder water  te zetten.

Ook boeren wordt opgeroepen of om land nat te maken of te bewerken.

Hierdoor is het voor de vogels eenvoudiger voedsel te vinden. Één van die boeren die zijn land onder water heeft gezet is Bote de Boer uit Tjerkwerd. En wat opvalt, volgens vogelwachter Jan Kroese, is dat dit land vol zit met  kieviten en speciaal gruttos en tureluurs. Maar ook  wulpen en scholeksters zitten er volop. Door het natte land komen de wormen naar boven en is het voor de vogels gemakkelijker om hun voedsel te vinden.

Vorig jaar bezocht TV Bolsward al het land van Bote de Boer. Ook toen was het te droog en veranderde het land van De Boer in een soort van Plas/dras gebied.

Foto:Jan Kroese

(video van vorig jaar)

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.