Houten beeld "Visserman met Jonkje" verdwijnt uit stadsbeeld Bolsward

Bolsward-Het beroemde houten beeld “Visserman met Jonkje”, van Durk Bosma, verdwijnt definitief uit het straatbeeld van Bolsward.

Nadat in augustus 2014 het houten beeld voor de 80e keer werd vernield leek het er even op dat het onherstelbaar vernield was maar een anonieme houtbewerker herstelde zo goed en kwaad als het kon het beeld en kwam het terug op zijn vaste stek in de Kerkstraat. Maar tijdens het herstel bleek dat het beeld dermate was aangetast door de tand des tijds dat het hooguit nog één tot twee jaar kon blijven staan.

Aangezien het beeld al 20 jaar lang een geliefd foto-object is voor toeristen, het wordt ook wel het meest gefotografeerde plekje van Bolsward genoemd, vond de redactie van  de nieuwswebsite TV Bolsward dat er iets moest gebeuren. Er werd contact opgenomen met de familie Bosma over de mogelijkheid van het maken van een bronzen replica. Durk Bosma, de maker van het beeld, reageerde enthousiast en met dat enthousiasme werd contact opgenomen met de Bolswarder stichtingen van liefdadigheid om mee te helpen bij de kosten van het maken van het beeld.

De Hendrick Nannes en Catrijn Epes stichting, stichting het Weeshuis en  Stichting Sint Anthony Gasthuis staan garant voor een groot deel van het bedrag wat het beeld gaat kosten.

Bronsgieterij Flassh in Balk zal binnenkort beginnen met het maken van het bronzen beeld. Hiervoor is het nodig dat het houten beeld naar de werkplaats in Balk zal gaan. Er wordt vervolgens een mal van het beeld gemaakt en hiervan zal een bronzen beeld worden gegoten. De bronzen visserman met jonkje  zullen in de zomer van dit jaar hun vaste stek terug gaan krijgen op de leuning van de Kapelpost.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.