Hop geplant bij Us Heit

Donderdagmorgen zijn bij bierbrouwerij Us Heit 100 hopplanten in de “Friese Klei” geplant.

 

Het gaat in totaal om vijf soorten hop die verbouwd gaan worden aan de Snekerstraat. Twee daarvan gebruikte bierbrouwer Aart van der Linde al en komen uit Duitsland. De bedoeling is dat de komende twee jaar de planten zoveel hop produceren dat de brouwer zijn eigen hop kan snoeien. De nieuwe soorten hop gaat Van der Linde ook gebruiken voor zijn verschillende bieren die hij brouwt. “Hop is het peper en zout voor de brouwer, het zorgt voor de bitterheid van het bier en het aroma”: Aldus Van der Linde.

De planten die nu geplant zijn, zijn 1 jaar oud en zullen dit jaar nog niet voldoende hop leveren, maar voor volgend jaar veracht de brouwer zelfvoorzienend te zijn. De planten worden 6 meter hoog en zullen dan goed zijn voor zo’n 1000 kg hop waarmee de brouwer een jaar vooruit kan. Daarvoor is wel een goede zomer belangrijk, vel zon en weinig wind. Er zijn al ideeën om de bezoekers van de brouwerij mee te laten helpen bij de oogst.

Maar niet alleen de brouwerij is blij met de hopplanten. Ook in het gelijknamige restaurant zal de kok, Johan Hoekstra, dankbaar gebruik maken van de verse hop. Zo zullen de hopscheuten terug te vinden zijn op de whiskey gerookte zalm en de sliptong, Op de zalm en tong zullen de romig gemaakte hopscheuten ter zien en te proeven zijn. Ook zal er een stamppot op de menukaart komen met hop daar doorheen, te vergelijken met stim-stam andijvie. Ook zal in de “bôle” de hop terug te vinden zijn als kruid.

Hoekstra maakt gebruik van alle producten die uit de brouwerij komen. Zo worden alle biersoorten, whiskey’s, mosterd en likeuren al in de keuken gebruikt. Later dit jaar dus ook de hop.

 

Lees ook: 

Bierbrouwerij Us Heit start eigen hopteelt

Nieuw restaurant in Bolsward

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.