Hoe zorg ik voor mijn auto in de winter?

Nu het winter is, wordt het steeds belangrijker om je auto een goede verzorging te geven, zodat deze bestand is tegen de koude weersomstandigheden die met dit jaargetijde gepaard gaan. Met de vereiste controles, onderdelen en verzorging blijft jouw auto deze winter goed in vorm.

Tips voor de verzorging van de auto in de winter

Een geregelde controle is de eerste stap in de bescherming tegen winterse omstandigheden. Zorg ervoor dat de olie en koelvloeistof op peil zijn, dat de bandenspanning goed is en dat de verlichting goed werkt. Zodra je gebreken opmerkt, moeten deze meteen worden gerepareerd.

In het winteronderhoud van je auto geldt antivries als een essentiële factor. In het verlengde daarvan is het zaak om ook alle onderdelen van het koelsysteem, zoals de radiateur, de waterpomp en de koelvloeistofslangen, op lekkage of beschadigingen te controleren en deze zo snel mogelijk te verhelpen.

De winterse omstandigheden vereisen hoogwaardige autobanden met een betere grip en slijtvastheid. Om goed voorbereid te zijn op het rijden in sneeuw en ijs kiezen veel autobezitters niet voor niets voor winterbanden, die dankzij hun profiel en rubbersamenstelling een betere wegligging bieden in winterweer.

Omdat de winter vaak gepaard gaat met slecht zicht, moeten de lampen van de auto perfect werken. Door de juiste soort reservelampen bij je te hebben, kun je voorkomen dat je wordt verrast door defecte lampen. Voor een beter zicht moeten ook de koplampen regelmatig worden schoongemaakt, waarvoor je behalve reinigingsmiddelen ook tandpasta kunt gebruiken. Overigens kan een sneeuwstorm wel voor verrassingen zorgen en je zelfs beletten om verder te rijden. Leg daarom onder andere extra warme kleding, een deken en zaklamp in de auto om op alles voorbereid te zijn.

Voor een goed zicht tijdens neerslag zijn behalve een goede verlichting ook optimaal werkende ruitenwisserbladen, voldoende ruitensproeiervloeistof en het handmatig schoonhouden van de ruiten en spiegels van belang. Een tip om het vormen van ijs op de voorruit te voorkomen is door hierop een oplossing van 3 delen azijn en 1 deel water te spuiten. Eventuele beschadigingen in het glas moeten zo spoedig mogelijk worden hersteld om verdere beschadigen door vorst tegen te gaan. Als zeer tijdelijke oplossing zou je een pleister uit de verbandtrommel kunnen nemen en deze op een sterretje in het glas kunnen plakken. 

Op gladde wegen is een goede remwerking van het voertuig van levensbelang. Elk component van het remsysteem moet in een perfecte staat zijn. Bij de eerste symptomen van een defect, onder andere ongebruikelijke geluiden tijdens het remmen en een langere remweg, is direct actie vereist en moeten eventuele mankementen worden opgelost.

Bij vorst kunnen portieren aan de rubberen afdichtingen blijven vastzitten met mogelijke schade aan het rubber als gevolg. Daarom is het smeren van de afdichtingen met behulp van siliconenspray of gewoon vaseline aan te raden. Je kunt deze ook gebruiken voor de scharnieren en sloten om het vastvriezen ervan bij lage temperaturen tegen te gaan.

Een auto klaarmaken voor de winter kent ook een aantal handelingen waar niet iedereen meteen aan denkt, zoals dat bij de tot nu toe genoemde aandachtspunten wel het geval is. Deze hebben vaak betrekking op een goede reiniging van de auto als geheel, waarbij het interieur niet mag worden vergeten.

Hoe houd ik het interieur schoon en netjes?

Hoewel alles er met net gevallen sneeuw mooi wit en schoon uitziet, verandert dit al snel als deze sneeuw wordt ingelopen en -gereden. Zeker als de strooiwagens de wegen begaanbaar maken, zal er al gauw veel viezigheid op de weg liggen. Je ontkomt er niet aan dat hierdoor ook het interieur vuil wordt. Het spreekt voor zich dat dit ten koste gaat van binnenkant van het voertuig.

Een belangrijk facet hierbij is de verontreiniging van het raammechanisme, waarvan de werking als gevolg van modder en stof ernstig kan worden aangetast. Houd dit mechanisme vooral in de winter goed schoon, omdat het van de weg afkomstige strooimiddel tot corrosie en defecten kan leiden. De eerder genoemde siliconenspray kan worden gebruikt voor een betere werking van de autoruiten.

Houd het interieur schoon met speciale reinigingsmiddelen of alternatieven zoals olijfolie voor het dashboard, zuiveringszout om vlekken en onprettige geuren uit de stoelbekleding te halen. Om te voorkomen dat de vaak gevoeliger vloerbedekking van de auto vies wordt, kun je de automatten met klittenband vastzetten zodat deze niet verschuiven.

Conclusie

De auto heeft in de winter meer aandacht nodig. Gebruik de gegeven tips voor een veilige deelname aan het verkeer, het behoud van je auto en meer comfort.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.