Hoe vaak moet je nu eigenlijk naar de tandarts?

Een groot aantal mensen gaat twee keer per jaar naar de tandarts voor een gebitscontrole. Is dat werkelijk nodig? Er gaan steeds meer geluiden op dat dat niet zo is.

Het idee dat je twee keer per jaar naar de tandarts moet, stamt nog uit de tijd van het ziekenfonds. Toen was twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts verplicht. Deed je dat niet dan verviel je recht op vergoeding.

Inmiddels zijn we jaren verder en is het aan jezelf hoe vaak je naar de tandarts gaat en of je een tandartsverzekering afsluit of niet. Met een gezond gebit kan het zo zijn dat je meer voor de verzekering betaalt, dan aan kosten voor een jaarlijkse gebitscontrole bij de tandarts. Uiteraard afhankelijk van hoe vaak je gaat en of er behandelingen nodig zijn.

Een en ander hangt dus af van de staat van je gebit en de kans op problemen. Dat laatste kun je gerust aan je tandarts vragen. Die kan eventueel een offerte maken zodat je voor het volgende jaar een gerichte beslissing kan nemen over het aantal bezoeken en wel of niet een tandartsverzekering afsluiten en welke dan. De kosten daarvan verschillen uiteraard per verzekering. Voor mensen met een gezond gebit blijkt één keer per jaar een tandartsbezoek voldoende.

Laat tandplak, tandsteen en ander vuil goed verwijderen

Een gezond gebit en het zo houden, betekent wel dat het gebit goed schoon gemaakt moet worden. Daarvoor is het nodig dagelijks twee keer te poetsen en de ruimte tussen tanden en kiezen schoon te houden, maar ook een bezoek aan de mondhygiënist draagt daaraan bij. Veelal wordt het aangeraden twee keer per jaar het gebit professioneel te laten reinigen door een mondhygiënist. Een mondhygiënist zorgt voor verwijdering van tandplak, tandsteen en ander vuil.

Amerikaans onderzoek wijst uit dat een bezoek aan de mondhygiënist ook niet altijd voor iedereen even vaak hoeft. Wetenschappers van de University of Michigan deden onderzoek naar het effect van het laten reinigen van het gebit door professionals. Zij vergeleken gegevens van ruim vijfduizend volwassenen die zestien jaar lang regelmatig een tandarts bezochten. De deelnemers hadden geen aandoeningen aan hun tandvlees en zij bezochten één of tweemaal per jaar de mondhygiënist voor een gebitsreiniging. De wetenschappers onderzochten het verband tussen het laten reinigen van het gebit, tandverlies en drie risicofactoren voor tandvleesproblemen: diabetes, roken en genetische factoren.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat wie één van de risicofactoren heeft het beste twee keer per jaar naar de mondhygiënist kan gaan. Wie twee of drie van deze risicofactoren heeft kan zelfs beter vaker gaan. Daarnaast blijkt het professioneel laten reinigen van het gebit de kans op gaatjes, ontstekingen, bederf en mondkanker aanzienlijk te verlagen. Het laat zich raden dat het aantal keren tandartsbezoek hier ook op afgestemd kan worden.

Wat was ook alweer het ziekenfonds

Het ziekenfonds was een verzekering die direct aan de zorgverlener betaalde. De premies waren inkomensafhankelijk. Het inkomen of het salaris moest onder een bepaalde grens liggen om van het ziekenfonds gebruik te kunnen maken. Het ziekenfonds was voor mensen een verplichte verzekering. In 2006 werd de zorgverzekeringswet ingevoerd en verviel het ziekenfonds. Vanaf dat moment werd de ziekenfondsverzekering vervangen door de basisverzekering. Die was er voor iedereen, ongeacht het inkomen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.