Het zichtbare voorbij, expositie van Riet Bakker in Badweg 3

Zaterdag 25 februari zal de expositie Het zichtbare voorbij van Riet Bakker geopend worden in Galerie Badweg 3 in Bolsward Dit zal gedaan worden door Dien L. de Boer, dichter en organisator poëziefestival.

 

In de klei getrokken.

Riet Bakker woont en werkt in ’t kleine dorp Cornwerd vlakbij de afsluitdijk in Friesland.

Werken met klei ontwikkelde zich naast haar beroep als arts van hobby tot passie.

In 1986 kiest zij voor een professioneel eigen atelier, ging aanvankelijk als arts in deeltijd verder en is nu fulltime keramist. Zij exposeert met regelmaat in binnen- en buitenland.

Werkwijze:

Uit zachte platen steengoedklei buigt en kneedt Riet organisch abstracte vormen met een strakke vormgeving. Vloeiende vaak symmetrische contouren en intrigerende patronen van openingen, richels en gleuven zijn kenmerkend.

Gladde, glanzende delen worden omhuld met ‘n ‘huid’ van ruwe klei en/of krimpende, kralende en korrelige glazuren en komen zo tot leven en versterken de zintuiglijke respons.

Inspiratie:

Het architecturale aspect in vormen uit de natuur en de dynamiek van groei en beweging van (micro-)organismen.

‘n Klein deel van haar oeuvre is ‘n voornamelijk geometrisch spel. Meestal creëert zij met natuurlijke wetmatigheden organische abstracte vormen.

Zo zijn ‘n aantal objecten gebaseerd op logaritmische spiralen met elk hun eigen snelheid van uitdijen.

Oude tekeningen uit ‘Kunstformen der Natur’ (1899 – 1904) van Ernst Haeckel brachten haar op het spoor van micro-organismen, met name diatomeeën, foraminifera en radiolaria.

Sinds enkele jaren wordt Riet dan ook intens geboeid door wat de huidige geavanceerde elektronenmicroscoop oplevert aan beelden en kennis van deze micro-organismen.

Oorspronkelijke tekeningen en afbeeldingen uit de micro-kosmos worden vrijelijk geïnterpreteerd tot nieuwe objecten.

De vele details vloeien samen en keren ook terug in thema’s uit de macro-wereld: openbarstende zaaddozen, vreemde vruchten, bloemen, vogels, én ‘t menselijk lichaam.

 

Het zichtbare voorbij, Keramiek geïnspireerd op de microwereld, is te zien van 25 februari t/m 19 maart
open vr za zo van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak.

Op zaterdag 12 maart om 15.00 uur geeft Riet Bakker een lezing over haar werk.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.