Het orgel is klaar: Muziek!

Muziek is iets wonderlijks. Loop je door de stad en hoor je draaiorgel of een muziekkorps, dan moet je heel erg je best doen om niet als vanzelf in de maat verder te lopen.

Velen blijven ook even staan en luisteren. En wat ons als aangenaam in de oren klinkt, kan soms ook heel anders over komen. Stel je eens voor dat je alle afzonderlijke muzikanten van een korps op een andere straathoek zet en daar hun eigen partij laat spelen.

Sommige stemmen zullen je dan aanspreken, andere vind je misschien saai of zelfs lelijk. Het klinkt pas indien allen samen spelen, tegelijk, gestemd , in hetzelfde tempo. Dan vloeien al die losse stemmen, klanken en instrumenten samen tot een geheel, een compositie. Een harmonisch geheel. Als een symfonie, een samen- klank.

Een kerkorgel, zoals het grote Hinsz-orgel van de Martinikerk, is in feite ook zo’n orkest van vele stemmen, verschillende klanken en kleuren.

Het afgelopen jaar is besteed aan de restauratie van dit orgel. Dat betekende o.a. dat de meer dan 3000 pijpen allemaal , in het bedrijf van de orgelbouwer, een voor een nagekeken en zo nodig hersteld zijn. De afgelopen maanden was de kerk gesloten omdat al die pijpen ook weer een voor een teruggeplaatst moesten worden en op toon gebracht.

Pas als dat gebeurd is wordt het hele orgel gestemd. En, en het is bijna zover, dan kan het weer klinken als vanouds. Of misschien zelfs nog wel mooier. In het weekend van zondag 23 oktober wordt het feestelijk in gebruik genomen. Het is dan in volle glorie bij herhaling te beluisteren.

Dan zullen al die aparte tonen, al die verschillende registers weer samen klinken. Als kunst, in concerten, en tot eer van God, tijdens de kerkdiensten.

Losse stemmen samen tot een welluidend geheel. Dat is muziek.

En wat zou het mooi zijn als dat ook zo zou zijn in onze samenleving. Ieder blaast, zingt, slaat, tokkelt zijn of haar eigen partijtje mee in het leven. Maar allen samen, op elkaar afgestemd, in dezelfde maat maakt het tot een harmonisch geheel.

Zullen we daarop, net al wanneer we een instrument willen leren bespelen, dan maar hard oefenen?

Dan zit er muziek in onze wereld.

Ds. J. Ariesen, Martinikerk

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.