Het gaat wel goed met de weidevogel

Oké de titel van dit artikel is een beetje kort door de bocht want het gaat alles behalve goed met de weidevogelstand in Friesland. En iedereen heeft zo zijn visie waarom dit zo is.

Zo zegt o.a. Harm Niesen van de Faunabescherming dat het rapen van kievitseieren een reden is van de achteruitgang van de kievit, de kievitseizoekers zeggen juist dat verkeerd weidebeheer en predatie een reden is van de achteruitgang.

Maar het gaat niet alleen slecht met de kievit, ook de grutto heeft het steeds moeilijker in het weiland.  En toch kies ik voor de titel dat het goed gaat met de weidevogel. Als het gebeurd zoals bijvoorbeeld in het land van Murk Nijdam.

Sinds een aantal jaren heeft hij in zijn land twee zogenoemde plasdrassen. Stukken ondergelopen land waar een laagje water staat van een paar centimeter. Hierdoor is er voldoende voedsel voor de verschillende weidevogels. Bijna tien verschillende soorten weidevogels waaronder de kievit, de grutto, de leeuwerik, de kluut en de scholekster broeden in zijn landerijen. Dit jaar werden er zelfs 100 broedpaartjes van de grutto geteld. Daarnaast is er een speciale wand voor de oeverzwaluw waar veel paartjes te vinden zijn.

TV Bolsward nam een kijkje in de vogelkijkhutten die bij de drasplassen staan.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.