Herkomst naam Bolsward verklaard in "Het geheim der eersten"

Het geheim der eersten is een fact-thriller waarbij een spannend verhaal rondom
feiten is geschreven.

De feiten die in het boek wordt beschreven vormen het bewijs van de stelling dat terpen in Friesland zijn aangelegd volgens patronen van
sterrenbeelden. De sterrenbeelden op de grond geven een verklaring voor Friese  plaatsnamen, legendes, lokale feestdagen en tradities. Een voorbeeld hiervan is Leeuwarden; Leeuwarden vormt samen met het terpplaatsje Lions/Leons en andere terpen  het sterrenbeeld Leeuw. “Warden” betekent terpen en Leeuwarden betekent dus  letterlijk “terpen van de leeuw”.

Bolsward vormt samen met omliggende plaatsen het  sterrenbeeld Stier. Bolsward kan dus worden gelezen als “terp van de bolle (stier)”.  In het boek wordt ook de naam en oorsprong van Bolletongersdei in verband gebracht  met deze stelling. Nijland is één van de omliggende plaatsen die ook in het  sterrenbeeld Stier ligt. Volgens de legende van Nijland is de locatie van de kerk en  dus ook Nijland bepaald door twee ossen (gecastreerde stieren) met kaars tussen hun  hoorns.

De kaart verwijst hier naar een ster en de Stieren naar het sterrenbeeld. De  locatie van Nijland is dus bepaald door een ster uit het sterrenbeeld Stier. In het  boek worden nog meer bewijzen gegeven voor diverse sterrenbeelden op de grond. De  auteur, Henriëtte Hemmink, en Emiel Amsterdam hebben voor een fact-thriller gekozen  om de bewijzen voor deze stelling naar buiten te brengen. De reden hiervoor is om  het toegankelijk te maken voor een breed publiek door het in een spannend verhaal te  verpakken.

Daarnaast maakt een fact-thriller het mogelijk de stelling in een bredere  context te plaatsen die niet mogelijk was geweest in een populairwetenschappelijk  boek. Het boek probeert ook de vraag te beantwoorden waarom deze bewijzen nog niet  bekend waren. Maar is dat wel zo? Veel aanwijzingen lagen gewoon in het zicht. Welke  partijen zouden op de hoogte kunnen zijn van dit eeuwenoude geheim en, als zij op de  hoogte zijn, waarom moet het dan geheim blijven? Omdat veel aanwijzingen gewoon in
het zicht lagen, had eigenlijk iedereen dit kunnen ontdekken.

Maar zoals gaandeweg  in het boek duidelijk zal worden, is dit nog maar het topje van de ijsberg.

De recensies zijn vooral positief:”Ik kon het in ieder geval niet meer wegleggen toen ik eenmaal begonnen was … Als je van Dan Brown houdt, vind je dit beter!”: Aldus een lezer op Bol.com. Te koop onder andere bij Het Boekhuis.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.