Herkansing

Afgelopen maand kregen heel veel jongeren te horen of ze wel of niet geslaagd waren. Wanneer dit wel het geval was, was dat fantastisch nieuws en wist je zeker dat je een diploma in ontvangst kon nemen. Wanneer je te horen kreeg dat je niet geslaagd was, was er voor sommigen de mogelijkheid een herkansing te doen.

Zo’n herkansing wordt dan meestal met twee handen aangegrepen en alles wordt ‘uit de kast gehaald’ om ervoor te zorgen alsnog te slagen. Het examen waarbij het minder goed ging, wordt nog eens goed bestudeerd om van gemaakte fouten te leren en dit de tweede keer beter te doen. Vaak lukt het jongeren dankzij de herkansing alsnog hun diploma te halen. Wat is het dan fijn dat ze een tweede kans hebben gekregen.

Als we kijken naar onze dagelijkse handel en wandel, doen we het ook niet altijd op alle vlakken in één keer goed. We kunnen verkeerde keuzes maken waarmee we onszelf tekort doen, maar ook naar andere mensen toe kunnen we fouten maken. Hierdoor kunnen relaties verstoord raken. Wat is het fijn wanneer we dan een nieuwe kans krijgen. Een herkansing waardoor fouten goedgemaakt kunnen worden. Voor een geslaagde herkansing zijn, net als bij de examens, twee voorwaarden van belang. Ten eerste moet je de mogelijkheid op een herkansing krijgen en ten tweede moet je van je gemaakte fouten willen leren. Als deze twee voorwaarden aanwezig zijn, is de kans op slagen groot. Helaas komt het vaak voor dat een van de twee voorwaarden er niet is. Het gevolg hiervan is dat relaties verstoord blijven. Zouden veel beschadigde relaties niet hersteld kunnen worden wanneer beide partijen hun steentje aan herstel zouden bijdragen? Wanneer degene die niet goed handelde dit toegeeft en de persoon die hier de dupe van werd een ‘herkansing’ mogelijk maakt?

In de Bijbel staat het verhaal van de ‘de verloren zoon’. Het gaat over een zoon die zijn erfenis opeist bij zijn vader. Hij verlaat met de erfenis zijn vader en kiest ervoor zijn eigen weg te gaan. Al het geërfde geld brast hij erdoorheen en leeft op een manier waarmee hij zijn vader pijn doet. Als de zoon na verloop van tijd inziet waar hij mee bezig is en hoeveel verdriet hij zijn vader aandoet, krijgt hij berouw. Hij besluit terug te gaan naar zijn vader en te zeggen spijt te hebben van wat hij hem heeft aangedaan. Op het moment dat de vader zijn zoon aan ziet komen, staat hij hem met open armen op te wachten. Hij geeft zijn zoon met alle liefde een nieuwe kans. Dit verhaal gaat over Gods liefde voor ons en dat Hij niets liever wil dan dat we bij Hem komen om onze relatie met Hem te kunnen herstellen.

 

Hartelijke groet,

Gijsbertus Feenstra

Christelijke gemeente ‘Het Keerpunt’.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.