Henk Kamsma exposeert in Galerie Badweg 3

Als een onvermijdelijk toeval toont beeldend kunstenaar Henk G. Kamsma, na meer dan 25 jaar, weer werk in Bolsward.

Was de vorige keer de Doopgezinde kerk met haar ingetogen, sacrale uitstraling de plaats van handeling, nu biedt de intieme ruimte van Galerie Badweg 3 de bezoeker de mogelijkheid deelgenoot te worden van zijn schilderijen en schilderingen. In 1990 stond Kamsma aan het begin van zijn kunstenaarschap, terwijl nu, na ruim een kwart eeuw, het werk een uitgekristalliseerd beeld geeft van zijn beeldende zoektocht.

Bolsward is de plaats waar Kamsma is geboren en in het zwembad aan de Badweg, heeft zich een groot deel van zijn jeugd afgespeeld. Herinneringen en associaties spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van de beelden van Kamsma. In zijn beelden, waarin veelal organische vormen in sprekende kleuren ogenschijnlijk willekeurig en toevalligerwijs zijn samengebracht, zoekt de kunstenaar naar de oorsprong van zijn verbeelding.

Het is een zoeken waarbij weliswaar vele gedaanten van zijn herinnering worden aangesproken, maar het resulteert niet in een abstrahering van een waarneembare wereld buiten onszelf.
De organische vormen en sprekende kleuren zijn gecomponeerd in een abstract beeldende wereld, waarin de beschouwer op zoek moet gaan naar herkenning en associaties. Hij wordt aangezet tot interpreteren. De kunstwerken bieden de gelegenheid om via de visuele waarneming door te dringen tot een basale waarneming, waar zich mogelijkerwijs de oorsprong van de verbeelding vormt.

Door het weten en kennen achter zich te laten wil Kamsma de beschouwer uitnodigen ruimte te creëren voor de verwondering. Want de verwondering stelt ons instaat los te komen van onze alledaagse benadering van de wereld om ons heen. En maakt het mogelijk de blik naar binnen te richten, om zo tot de wereld te komen waar door interpretatie de persoonlijke benadering zichtbaar wordt.

Gedurende zijn kunstenaarschap heeft Kamsma ontdekt dat door op zoek te gaan naar het toevallige, het toeval het onvermijdelijke zichtbaar maakt. Als een kompas leidt het toevallige hem door ieder afzonderlijk werkstuk, wetende dat het onvermijdelijke van zich zal doen spreken. Het is een proces dat zich al jaren op dezelfde wijze herhaalt, maar zich in tijd nooit laat voorspellen.

Zo kan een werkstuk in enkele seconden zijn volbracht, terwijl de afronding van een ander werkstuk jaren op zich laat wachten.

6 mei t/m 28 mei: ‘Een onvermijdelijk toeval’, schilderijen en schilderingen van Henk G. Kamsma

Zondag 21 mei organiseert Galerie Badweg 3 een lezing met de titel: Een onvermijdelijk toeval, waarin Henk G. Kamsma vertelt over zijn werk, de achtergronden ervan zijn drijfveren.

Henk G. Kamsma in galerie Badweg 3 te Bolsward

Van 6 mei t/m 28 mei 2017

open vr za zo van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.