Henk de Jong als Gastspreker bij SC Bolsward "SC Bolsward heeft goud in de handen"

De boodschap van de voormalige Cambuurtrainer Henk de Jong was duidelijk: ‘Met zoveel sponsors, spelers en vrijwilligers heeft Sc Bolsward goud in handen. Deze club heeft de potentie om hele goede eersteklasser te worden.’ De Jong deed zijn uitspraak op donderdagavond 21 april in de voormalige RES-kantine waar hij als gastspreker was uitgenodigd op de sponsoravond bij de club.

Henk de Jong vertelt op de sponsoravond van Sc Bolsward in de voormalige RES-kantine. Links op de foto Arjen de Boer van Omrop Fryslân die de avond in goede banen leidde

De Jong baseerde zijn uitspraak op de cijfers die aan het begin van de avond gepresenteerd werd en waar hij zichtbaar van onder de indruk was. Cijfers die er natuurlijk niet om liegen. Zo heeft de club 195 sponsors, 65 voetbalteams, zeker 150 vrijwilligers en worden er per weekend 30 thuiswedstrijden gespeeld. Tja, dan ben je inderdaad een grote club.

Vervolgens verhaalde de Drachtser over zijn inmiddels al dertig jaar durende trainersloopbaan en als de goedgebekte Fries eenmaal op zijn praatstoel zit dan rijgt hij de ene anekdote moeiteloos aan de andere. Zo kregen aanwezig sponsors een mooi inkijkje in het turbulente leven van een voetbaltrainer en in de keuken van het amateur- en betaalde voetbal.

Profvoetballer

Henk de Jong, die vanwege gescheurde kniebanden op zijn twintigste zijn droom als profvoetballer zag stranden, heeft inmiddels als trainer al aardig wat clubs versleten. Zo was hij bij amateurs actief bij onder andere Drachtster Boys, Sneek en Harkemase Boys en in het betaalde circuit bij Heerenveen, Heracles, FC Groningen en Cambuur. En eerlijk is eerlijk, bij al die clubs was hij behoorlijk succesvol, al stelde hij ook medeverantwoordelijk te zijn voor de degradatie van de Leeuwarder club dit seizoen.

Bij die clubs heeft hij samengewerkt met de meest kleurrijke figuren die er op de Nederlandse voetbalvelden hebben rondgelopen. Eén daarvan was natuurlijk Frits Korbach die De Jong als assistent naar Heracles haalde. En zo leerde de sponsorgroep waarom destijds alle koelkasten in het stadion van Heracles van stevig hang- en sluitwerk werden voorzien. Dat was om te voorkomen dat Korbach na de trainingen iets te enthousiast de aanwezige alcoholische drankvoorraden zou reduceren. Verder kwamen we te weten dat Luis Suarez in zijn beginperiode bij FC Groningen, toen hij onder de hoede van De Jong in het tweede elftal speelde, al een heel vervelend en irritant mannetje was. Achteraf bleek dat dit kwam omdat hij niet helemaal fit naar Groningen was gekomen en daar stevig van baalde. Daarnaast heeft de harde, maar duidelijk aanpak van De Jong hem ook op het goede spoor gezet.

Verliefd

Henk de Jong is ook zeer goed bevriend met Gert Jan Verbeek. Dus weten we nu ook dat die voor het eerst in zijn 54-jarige bestaan echt verliefd is op een vrouw. De Jong heeft zijn anders zo bikkelharde, maar rechtvaardige collega met een verliefde blik in zijn ogen hand in hand zien lopen met haar. Dat was volgens De Jong een even ontroerend als haast onwerkelijk moment, maar het bewijst eens te meer dat trainers ook net mensen zijn.

Uiteraard passeerde Louis van Gaal nog even de revue en ontbrak Foppe de Haan niet in de verhalen. En zo werd het hele leuke en leerzame avond. Want de kern van het verhaal van De Jong was dat je toch vooral jezelf moet blijven, eerlijk moet zijn en geloof moet houden in je eigen kunnen. Dan kan het wel eens een keer mis gaan, maar uiteindelijk komt het dan ook altijd weer goed. Hoe zijn eigen toekomst als trainer er uit zal gaan zien kon hij aan het slot van de avond nog niet zeggen, maar duidelijk werd wel dat die toekomst wat hem betreft in het betaalde voetbal ligt. En daarnaast, zo liet hij de sponsors weten, is hij altijd bereid om Sc Bolsward van adviezen te voorzien.

Bron: SC Bolsward

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.