Helpt Berenburg nu wel of niet tegen een verkoudheid?

Ieder jaar worden miljarden mensen over de hele wereld verkouden. Wat helpt is rust en gezonde voeding om er bovenop te komen, maar hoe zit het met een alcoholische versnapering? Vroeger zei men dat je een borrel moest nemen wanneer je je ziek voelde. Hoe zit dat nou daadwerkelijk?

Iedereen hoest en snottert op dit moment. Wanneer je niet fit bent wil je soms de gekste dingen doen om energie te krijgen. Extra suiker in de thee, of zoals die ene oom beweert: een Berenburg voor het slapen gaan. Die Berenburg zou dan een ontsmettende werking hebben en tegenstand bieden tegen microben.

Geheim recept

In Bolsward wordt al jarenlang een unieke kruidenmelange getrokken op jenever. Het recept van Sonnema Berenburg is geheim. Zit er misschien iets in wat een verkoudheid tegengaat? Waarschijnlijk niet. Voor de alcohol hoef je het ook niet te doen, want het percentage is te klein om microben tegen te gaan. Helaas is drank dus niet het beste idee wanneer je ziek bent. De kans is zelfs groot dat je je nog beroerder gaat voelen.

Drinken, drinken, drinken

Waarschijnlijk lokte de Berenburg toch al niet. Dan is het fijn om te weten dat alcohol niet helpt tegen een verkoudheid. Wacht gewoon totdat je weer fit bent, want alcohol werkt uitdroging in de hand en dat terwijl vocht zo belangrijk is wanneer je ziek bent. Spieren gaan zeer doen wanneer je niet voldoende drinkt. Kies daarom voor water en thee. Deze dranken helpen om afvalstoffen en slijm af te voeren.

Ga op tijd naar bed

Het klinkt misschien logisch, maar naast veel water drinken is het belangrijk dat je rust. Slaap in ieder geval acht uren per nacht. Rust is belangrijk voor het herstel van je lichaam. Kruip lekker vroeg onder de wol wanneer dat mogelijk is. Slaap je te weinig dan krijg je een verminderde weerstand. Voldoende slaap daarentegen boost je immuunsysteem.

Neem een stomende douche

Voor het slapen gaan is het lekker om een stomende hete douche of warm bad te nemen. Het ontspant en is goed voor je luchtwegen. Het vermindert je verkoudheidsklachten. Wanneer je neus helemaal verstopt is kan het ervoor zorgen dat je wat meer lucht krijgt. Overigens is het tevens fijn om de dag te beginnen met een douche. Vaak wordt je wakker met een verstopte neus en door het douchen wordt ademhalen aangenamer.

Kom van de bank af en ga sporten

Als het verkoudheidsvirus toeslaat kruip je het liefst op de bank met een dekentje, maar krijg je het voor elkaar om te gaan sporten dan moet je dat zeker doen. Door te wandelen of te sporten ben je sneller van je verkoudheid af. Na het sporten kan je dieper in- en uitademen. Bovendien geeft sporten je energie.

Gebruik een neusspray

Tot slot: koop een neusspray. Zeker voor het slapen gaan is het fijn om te sprayen. Hierdoor kan je gemakkelijker ademen en val je sneller in slaap. Een neusspray zorgt er voor dat slijm zich minder snel ophoopt in de holtes. Wist je dat neussprays verslavend werken? Gebruik het daarom maximaal een week.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.