Helft van alle auto’s in 2050 verdwenen door autodelen. Belangstelling voor MyWheels stijgt flink onder jongeren

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van autodelen. Volgens het Duitse Fraunhoferinstituut is mede daardoor in 2050 de helft van alle auto’s verdwenen.

 

Autodelen neemt volgens het instituut vooral toe omdat de auto voor jongeren steeds minder belangrijk is en ze steeds vaker een deelauto gebruiken.

Dit blijkt ook bij MyWheels: het percentage gebruikers jonger dan 35 jaar is het afgelopen jaar met 50 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Volgens oprichter Henry Mentink komt dit omdat de auto het steeds vaker moet afleggen tegen de smartphone en jongeren minder hechten aan bezit maar gebruik voorop stellen.

Daarnaast neemt het aantal deelauto’s de afgelopen jaren sterk toe doordat ook particulieren hun eigen auto aanbieden. Het aantal auto’s dat via MyWheels wordt aangeboden is het afgelopen jaar verdubbeld. Daardoor kunnen leden van de organisatie voor elke rit de ideale auto kiezen: een ruime zevenzitter om het voetbalteam te vervoeren, een busje om een boodschap bij de bouwmarkt te doen of een kleine stadsauto voor een korte rit.

Autodelen is goedkoper dan een auto kopen. Een eigen auto kost al snel 400 euro per maand, met een deelauto betaal je alleen wanneer je rijdt. Bij MyWheels koop je geen auto, maar kilometers. Je weet dus vooraf precies wat je betaalt en hebt dus geen omkijken naar afschrijving, onderhoud, reparaties, wegenbelasting of verzekering.

Volgens de Consumentenbond is MyWheels de voordeligste aanbieder van deelauto’s. Dat kan omdat MyWheels een ideële organisatie is: de stichting streeft niet naar winst, maar naar een betere wereld. Met minder geparkeerde auto’s op straat en meer ruimte voor groen en om te spelen.

Evert Salverda als MyWheels coördinator in Bolsward herkent dit beeld. In zijn plaats Bolsward staan inmiddels al ruim vijf jaar twee MyWheels auto’s die ook het afgelopen jaar zeer regelmatig gebruikt werden. Het succesvolle project autodelen Bolsward is overigens ooit een initiatief geweest van St. Miljeu Wurkgroep Boalsert. Naast auto’s in Bolsward, staan er inmiddels meerdere deelauto’s van MyWheels in o.a. Sneek, Harlingen, Joure en Sybrandaburen.

Nieuwe deelnemers, maar ook mensen die hun auto via MyWheels willen verhuren, zijn van harte welkom bij MyWheels. Informatie over autodelen via MyWheels vindt u op de site www.mywheels.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.