Heb je om te geloven een kerk nodig?

Volgens de onderzoeken zijn er in Nederland steeds minder gelovigen. Zeker bij de traditionele kerken (waar ik de Doopsgezinde Broederschap ook toe reken) loopt de kerkgang met grote stappen terug.

Er zijn steeds meer ‘iets-isten’. Zij geloven wel dat er iets is maar weten niet wat. En zo zijn er ook die iets zeggen in de zin van : ik geloof wel, maar daar heb ik geen kerk voor nodig!.

En dat is ook zo. Je kunt ook gelovig (christen) zijn zonder de kerk. Zonder een gemeenschap waar je mede gelovigen ontmoet, waar je ‘gevoed’ wordt door vieringen, lezingen en gezangen. Dat kan. Maar heel makkelijk is dat niet.

Ken je die reclame : ‘Je hoort regelmatig iets in de geest van ‘deze jongen gaat vanavond lekker voetbal kijken en een biertje pakken’ .
Maar je hoort nooit : deze jongen gaat vanavond eens lekker de voorwaarden van zijn ziektekosten verzekering doornemen “

Ken je die? Vast wel. Zo is het ook met geloof (of je nou naar de kerk gaat of niet).
Je hoort namelijk best wel zeggen : ‘ik heb nu zo’n mooi boek gekocht, een prachtige thriller, een echte page-turner’.
Maar je hoort (vrijwel) nooit zeggen : ik heb nu een mooi boek over Jezus gelezen, en nog minder : Ik heb nu een mooi stuk in de Bijbel gelezen !’

Sterker nog, als ik zoiets zou zeggen dan zouden veel mensen mij wat meewarig aankijken, of met een blik van ‘ach wat sneu nou. En als ik veel pech heb dan laat je mij oppakken en vast zetten in een inrichting: ‘meneer is een beetje in de war’

Je hoort mij niet zeggen dat
– de kerken het super doen,
– de kerken altijd inspirerend zijn voor hun leden
– je zonder kerk niet kunt geloven

Maar vaak heb je voor een levend geloof toch ook mensen om je heen nodig. En dan is de kerk zo gek nog niet !

 

Dirk Jan Steenbergen (doopsgezinde gemeente Bolsward)

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.