Heamieltrio stelt zich voor

Over een paar weken barst het traditionele Heamielfeest weer los in Bolsward en vandaag maakte het comité bekend wie de Heakeninginne zal worden en wie de hofdames.

De 25 jarige Gerbrich Talsma is dit jaar de Heakeninginne. Ze woon al vanaf haar tweede in Bolsward. In het dagelijks leven werkt zij als  juf op groep 6/7/8 in Oosterzee. “Dit doe ik 4 dagen in de week met enorm veel plezier. Naast mijn werk heb ik een eigen paard Floor, waar ik graag veel tijd aan besteed. Lekker een bosrit maken, een rondje door Bolsward en van tijd tot tijd een wedstrijd”.

Ook vind Gerbrich het heerlijk om met vriendinnen op pad te gaan of tijdens mooie zomeravonden een potje beachvolleybal te spelen.

“De Heamieldagen zijn voor mij van jongs af aan hét evenement van het jaar: hét feest van Bolsward. Iedereen creëert zijn ‘eigen’ Heamiel en beleeft het op zijn manier; dát vind ik de grote kracht van ús Heamiel. De herinneringen aan het Heamiel beginnen bij mij als kleuter op de praalwagen van De Bron en bij het ringrijden. Naarmate het paardrijden een grotere rol in mijn leven innam, speelde míjn Heamiel zich steeds meer af op het Heamielconcours van de Hanzeruiters. Tijdens het Heamiel komen voor mij heel veel belangrijke dingen samen: mijn passie voor paarden, de saamhorigheid van de Bolswarders en de gezelligheid in de stad.

Dit jaar hoop ik samen met jullie te mogen genieten van alle activiteiten naar ieders smaak tijdens het culinaire Heamiel”: Aldus Gerbrich.

Hanna Harkema is  23 jaar en komt uit Tjerkwerd en is één van de twee hofdames. Hier woont ze samen met haar ouders en zus. Sinds 2015 is ze eigenaresse van Beauty & Feet Bolsward waar ze met veel passie en plezier allerlei behandelingen uitvoer. Hardlopen, winkelen en natuurlijk lekker eten zijn dingen die ze graag doe in mijn vrije tijd.

“Het thema culinair is dit jaar op mijn lijf geschreven. Vaak gaan we zomaar spontaan uit eten. Spaans, Japans of oer Hollands het maakt allemaal niks uit. Alles is lekker! Weekends sta ik zelf ook vaak in de keuken om verschillende gerechten te maken. Wat een enorme eer dat ik hofdame mag zijn. Heamiel betekent voor mij veel gezelligheid met veel verschillende activiteiten. Voor jong en oud valt er wat te beleven. Ik vind het ontzettend leuk om samen met Gerbrich en Gelske het Heamieltrio 2017 te vormen en het feest op zo’n unieke manier mee te mogen maken. Samen maken we er smaakvolle en onvergetelijke dagen van”: Aldus Hanna.

Gelske Sieperda is de tweede hofdame dit jaar en is 20 jaar jong. Ze is geboren en getogen in Bolsward, waar ze tot mijn achttiende heb gewoond met mijn ouders, twee broertjes en mijn zusje.

Nu woont ze door de week op kamers in Groningen. Daar studeer ze met veel plezier aan de Academische Pabo. Dit is een combinatie van Pabo en Pedagogische Wetenschappen. In het weekend is Gelske altijd in Bolsward te vinden. In haar vrije tijd spreekt ze af met vrienden, volgt ze een groepsles bij de sportschool of stapt ze op de racefiets, speelt ze dwarsfluit en leest ze graag. In de schoolvakanties is ze als recreatiemedewerker te vinden op campings in Nederland.

“Een plekje in het Heamieltrio is een meisjesdroom die uitkomt. Heamiel betekent voor mij praalwagens en dansgroepen bewonderen bij de optocht, ‘sneupen’ op de markt, leuke feestjes, ‘op ‘e strún’ langs het straatfestival en gezellige drukte. Ik vind het een geweldige eer om Bolsward dit jaar, samen met Gerbrich en Hanna, te mogen vertegenwoordigen tijdens Heamiel. Ik heb er ontzettend veel zin in om dit jaar alles van een hele andere kant te beleven. Voor mij kan het nu in ieder geval al niet meer stuk”: Aldus Gelske.

Foto’s Eise Wiersma

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.