Heamielpark Bolsward (ingezonden)

De grote Heamiel muziek evenementen in het stadspark van Bolsward mogen dan op zich een succes zijn gebleken, de gevolgen ervan zijn minder mooi.

Nat terrein, aan en afvoer van materialen, vrachtwagens, een noodbrug dwars door een plantsoen, publiek van 8000 man ect. , heeft tot forse schade geleid. Herstel heeft tot 3 weken na de evenementen nauwelijks plaatsgevonden.

Uiteindelijk zal dat wel gebeuren maar het duurt wel even voordat het is zoals het was.
Het park heeft de status van rijksmonument, is van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang en is een uniek voorbeeld van een kleinschalig stadspark in Fryslân. Dat moet gekoesterd worden. Het park is te klein en te kwetsbaar voor genoemde feesten.

Het Heamiel comité en de gemeente Súdwest-Fryslân zullen ongetwijfeld met nieuwe maatregelen proberen voortaan de schade aan de stadstuin te voorkomen maar de praktijk zal vast vaak anders zijn.
De festivals zijn belangrijk voor Bolsward maar daarvoor moet wel gezocht worden naar een andere locatie. Als het park er niet geweest was, was dat ook gebeurd.

Jim Rozema
Piet Molenaar
Obe van der Meer


7 reacties

 1. Yme Hoekstra schreef:

  Waarom niet gewoon weer in de binnenstad zoals voorheen?

 2. tjalling schreef:

  vroeger had vannu er parkpop nooit geen gezeik en nu kan het in eens niet meer n enden hou nu eens op

 3. Anja schreef:

  Ik ben het helemaal eens met Jim, Piet en Obe: het park is hiervoor absoluut niet geschikt en de schade is enorm. Laten ze een volgende keer de sportvelden of zo gebruiken maar niet een beschermd gebied.
  En Tjalling, vannu en Parkpop zijn al lang verleden tijd (gelukkig).

 4. Janpiet adema schreef:

  Het park hersteld zich wel weer het heeft tijd nodig. De feesten in het park is een mooie locatie. Gewoon ophouden met zeuren daar hebben we niks aan

 5. Angelique van der laan schreef:

  Ben het ook zeker met jim, piet en obe eens park is zeker door de status rijksmonument niet de juiste en geschikte locatie daarvoor

 6. Jan schreef:

  Het is prachtig dat er mensen in Bolsward zijn die begaan zijn met het groen in de stad. Daar kan ik mij prima in vinden, maar wat het bovenstaande punt betreft slaat men nu wel een beetje door. Dat men zich zo druk maakt om een paar grassprieten. In het begin na het Heamiel ziet de speelweide er inderdaad eerst niet uit, maar na een paar weken komt het gras vanzelf weer te voorschijn. Dit jaar had men de pech dat het vlak voor het Heamiel behoorlijk had geregend. Hierdoor is de beschadiging van de grasmat groter dan vorig jaar en zijn er enkele sporen ontstaan. Deze zijn ondertussen weer aangevuld. Nog en paar weken en je ziet er niets meer van. Vorig jaar was het na een week al bijna helemaal weer hersteld.
  Het gaat maar om een klein gedeelte van het park. Het overige gedeelte, inclusief de plantsoenen, was door de organisatie keurig afgezet met dranghekken.
  Naast wandelen kan het park voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Een festival is er één van. Op deze wijze kunnen meer Bolswarders van het park genieten.
  Ik heb, samen met duizenden anderen, twee dagen genoten van de Heamielfestiviteiten. De minimale schade die ontstaat weegt niet op tegen het plezier wat een ieder bij de festivals beleeft op deze locatie.

  • Obe van der Meer schreef:

   Activiteiten in park zijn prima maar moeten wel passen bij aard en schaal van de stadstuin.
   De Heamiel concerten zijn hier te groot en monumentaal park is hiervoor eenvoudig te kwetsbaar. Daar gaat het om.
   Gazon komt wel weer terug maar ter camouflage van de ontstane modderpoelen ligt daar nu zeezand. Niet echt goede voedingsbodem voor grasgroei. Dat zand moet er weer uit, aarde en graszaad erop, egaliseren ,afschermen met paaltjes en linten en 6 weken niet op lopen en komende jaren mogelijk hetzelfde lied. En dat voor 2 muziekavonden terwijl er zoveel alternatieve locaties voor zijn.
   Naast de rijks- monumentale status valt park onder gemeentelijk beschermde groenclusters/ boomstructuren. Het gat in de boomsingel waar de noodbrug dit jaar lag strookt daar niet mee. De door de gemeente verwijderde en niet herplantte bomen op het festival terrein evenmin. En wat te denken van schade aan flora en fauna en letterlijke druk op het park door materieel, terreinwagens en publiek van 8000 man. Een week na de feesten lag er verder en in tegenstelling tot vorig jaar nog allerlei losse rommel in het park: Houten platen, balken, latten, buizen, drinkbekers, grote stukken plastic, steigermateriaal en achter gebleven plastic confetti uit een kanon. Kon het niet langer aanzien en stond als participerend burger maar wel boos en in m’n eentje uren op te ruimen. Bij de werkschuur en net buiten het park lag weken later nog allerlei groot materiaal.
   De Heamiel muziek evenementen horen bij Bolsward en moeten uiteraard doorgaan maar wel graag op een betere plek. Daar kan het ook heel leuk zijn en het park blijft dan mooi. Iedereen blij. Nou vooruit, bijna iedereen.

   Groet,

   Obe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *