Harree Oeke Bonthuis!

Als je in oans stadsie Bolsert het woord ‘Harree’ hoorde dan had je grote kans dat Oeke Bonthuis in je buurt was.

‘Harree’ was de door Oeke veelvuldig, nee bijna alleen maar gebruikte begroeting bij het komen en gaan! En nu is Oeke zelf gegaan en zal Bolsward een markante inwoner missen.

Op 28 september 2010 nam Oeke afscheid van de Sint Maartenschool, nadat hij ruim 41 jaar als meester aan de katholieke school in Bolsward verbonden was geweest. Zijn eerste aanstelling van 7 september 1969 was aan de Sint Antoniusschool aan het Laag Bolwerk. En toen de school in 1980 naar de overkant zwom, verhuisde Oeke natuurlijk ook mee naar de Sint Maartenschool aan Plein 1455.
Een markant mens, een markante schoolmeester is Oeke al die jaren geweest.

Naast een vrijdenker was hij vooral ook liefhebber. Een groot liefhebber van de betere muziek. Hij hield van de natuur en legde dat vast in veel schilderijen en gedichten. Later legde hij, met oog voor precisie deze natuur vast in vele prachtige foto’s.

Een verzamelaar was hij ook. Kinderen die bij hem in de klas hebben gezeten, weten dat ook. Zijn lokaal leek wel een museum van stenen, vogels, boeken, snuisterijen en alles wat kinderen boeit. En in zijn beginperiode maakte een heuse ‘veestapel’ van vogeltjes, muizen, hamsters, tamme ratten, konijnen en marmotten deel uit van zijn werkplek en die van de kinderen. In zijn lokaal hoefde je je nooit te vervelen!

Frysk wie Oeke ek. Mei syn Fryske klompen, pet, mûtse en Fryske koarte broeken wie hij in opfallende ferskining yn Boalsert en omkriten. En op syn tochten altyd yn foar in smûk praatsje!

Tijdens zijn lange wandelingen en fietstochten verzamelde hij stenen en schelpen en voegde die toe aan zijn imposante verzameling op school en thuis. En als een kind, teruggekomen van vakantie met een steen op school kwam, dan wist meester Oeke wel te vertellen wat voor soort steen dat was. In dat opzicht beschikte hij ook over veel kennis en leek wel een wandelende encyclopedie!

Als collega was hij een helper. Altijd bereid je even op weg te helpen, te assisteren en de weg te wijzen naar datgene wat hem goed leek. Een sociaal meelevende collega.

Was dan alles alleen maar goed aan deze man? Nee hoor. Het was ook een type die weleens even ‘buiten de lijntjes kleurde’ en gewoon deed wat hij zelf het beste vond. In opvoeding, aanpak en onderwijs. Dat kon ook weleens botsen natuurlijk. Maar het gesprek daarover bood altijd gelegenheid om eruit te komen.

Als verzamelaar van stenen kun je wel zeggen dat Oeke in zijn leven, in zijn onderwijsperiode een steen verlegd heeft. De stroom der dingen ging nooit meer hetzelfde als daarvoor, om maar met de woorden van Bram Vermeulen te spreken.

Tijdens zijn afscheid op 28 september 2010 liet hij zijn collega’s na 41 jaren meesterschap zijn onderwijskundige testament achter, een visie op opvoeding en onderwijs. Hij sprak daarbij de woorden: ‘Collega’s, luister goed naar anderen, maar neem zelf wel je eigen beslissingen. Collega’s van nu en van wat eerder: het ga jullie goed.’

Harree Oeke, dat je rust in vrede!

Age Huitema

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.