Hanzeruiters klaar voor Heamielconcours

BOLSWARD – PSV De Hanzeruiters houdt dankzij de vorig jaar ingewijde springpiste rekening met een nog groter aantal springruiters en -amazones op het Heamielconcours. Een ‘boppeslach’ noemt voorzitter Maurits Jonker de investering in de buitenbak van 95 bij 45 meter met zandbodem. Het concours begint vrijdagmiddag 24 juni en duurt tot en met zondagmiddag 26 juni.

Bestuur en concourscommissie van de Hanzeruiters prijzen zich nog elke dag gelukkig dat de leden vorig jaar instemden met het besluit om een springpiste met zandbodem aan te leggen. Tot dan werd altijd gesprongen op gras, maar ruiters vinden het niet meer prettig om op gras te springen. Verscheidene clubs hebben daarom geïnvesteerd in een springpiste van zand. De Hanzeruiters is dat voorbeeld vorig jaar gevolgd.

De aanleg vond grotendeels in eigen beheer plaats. Daarbij is een zelf ontwikkeld eb en vloed-systeem toegepast waarmee de waterstand in de bak kan worden geregeld. Te veel water kan snel worden afgepompt, een te droge toplaag kan in korte tijd weer de juiste vochtigheidsgraad krijgen door water via het buizenstelsel in de ondergrond te pompen. Bovendien zijn aan het nauwkeurig uitgezochte zand textielvlokken toegevoegd die voor een stevige maar zachte ondergrond zorgen.

De bak hield zich tijdens het concours in 2015 uitstekend. ,,It wie foar ús wol spannend want sa’n bak oanlizze dogge jo net alle dagen, mar de ruters wienen hiel tefreden’’, aldus Maurits Jonker. Na het concours zijn er nog enkele spring- en dressuurwedstrijden gehouden evenals enkele goed bezochte oefenparcoursen. Bovendien worden er bij goed weer ook clublessen in de springpiste gegeven.

Heamielconcours

De concourscommissie onder leiding van Martine Hijlkema uit Tirns heeft net als voorgaande jaren voor een goed gevulde prijzenpot gezorgd. Zo gaat de beste springcombinatie bij de pony’s naar huis met een gloednieuwe fiets en zijn er bij de paarden veel extra prijzen te winnen.

Het concours vindt voor de 41ste maal plaats. Het jaarlijkse hoogtepunt voor psv De Hanzeruiters is dit jaar extra speciaal omdat vrijdag en zondag ook dressuurruiters in de klasse ZZ-Licht in de baan komen. Daarnaast wordt er ook gestart in alle springklassen. Vrijdagmiddag 24 juni komen vanaf 17.00 de paarden in de baan in de lagere springklassen (BB t/m L) en in alle dressuurklassen (BB t/m ZZ-Licht). Bovendien houdt Menclub Arum dan een menwedstrijd. Zaterdag starten de ponyruiters (dressuur en springen BB t/m ZZ en Z2) van 9.00 tot 16.00 uur. Zondag wordt er weer dressuur gereden en gesprongen door de paarden tussen 9.00 en ongeveer 16.00 uur.

Publiek is welkom op alle dagen. In het gezellige strodorp met kramen van aan paardensport gelieerde bedrijven is het goed toeven. Vanaf het terras is het springen in alle klassen prima te volgen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.